Efikasni high-end APU

12. 02. 2014 | uredio | hardware

Feb

Nedavno istarživanje nezavisne agencije Mercury Research pokazalo ja da APU-ovi zauzimaju preko 70 procenata od ukupnog broja prodatih procesora kompanije AMD. Reč je o trećem kvartalu prošle godine, što jasno govori o uspehu Trinity platforme. Takođe, dok ja AMD taj koji na tržištu procesora konstantno pokušava da uhvati priključak, sa APU-ovima nema tih problema.

Prosto, APUmje definitivno priča za sebe i nijedna druga kompanija ne može ponuditi ništa slično. Kada se u obzir uzme i da se radi o sjajnim proizvodima sve postaje jasno kao dan. Dakle, APU je nešto na šta AMD definitivno treba i mora da se fokusira, a očigledno je da upravo to i radi. Veliki broj modela različite namene je predstavljen i izbor je zaista raznovrstan. Nova pridošlica nosi oznaku A10-5700 i predstavlja kombinaciju štedljivog modela koji ne žrtvuje performanse u velikoj meri u odnosu na vodeći 5800K.

AMD_A10_5700

Puno snage u 65 vati

Model A10-5700 je po svojim specifikacijama izuzetno sličan jačem modelu. Zaparavo, razlike su toliko male da bi se mnogi zapitali da li je uopšte bilo poente nuditi dva ovoliko slična APU-a. Novi model poseduje četvorojezgarni procesor, odnosno dva modula sa po dve ALI i jednom FPU jedinicom. Njih prati integrisani Radeon HD 7660D, kojeg karakteriše GPU sa 384 Stream procesora, 24 teksturne i 8 ROP jedinica. Zatim, GPU je zasnovan na VLIW4 arhitekturi, anjega ste mogli videti kod Caymana odnosno Radeon HD 6900 serije. Ovaj čip podržava Direct X 11, Shader Model 5.0, OpenGL 4.2 itd. Još bitnije, preko integrisanog GPU-a se odvija akceleracija u slučaju da softver poseduje odgovarajuću OpenCL podršku. Sve u svemu, ovaj APU namenjen FM2 podnožju na papiru deluje u pogledu specifikacija identično drugom A10 modelu. Frekvencije su jedina stvar koja ih razlikuje, ali jasno da je AMD morao nekako da pozicionira A10-5700 ispod skuplje varijante. Procesor radi na nominalnih 3,4 GHz dok uz Turbo može ubrzati sve do 4 GHz, a grafički čip je podešen na 760 umesto na 800 MHz. To je sve? Upravo tako, a rezultat su gotovo iste performanse koje se u praksi skoro ni ne mogu osetiti. Nedostatak su ogleda u K sufiksu, a to znači da ovom modelu nije moguće povećati u cilju overklokovanja. Nažalost, ova mana će smetati entuzijastima koji će se osećati prilično ograničeno. Na svu sreću, ovo nije ciljna grupa koju je AMD imao na umu kada je predstavljao ovaj APU. Zapravo, štedljivost i efikasnost su pravi aduti koje A10-5700 ima da ponudi. Specifikacija navodi potrošnju od svega 65W, što je 30W manje od 5800K modela, uzrazliku od svega desetak procenata u performansama. Nažalost, ova štedljivost je manja nego što bi se to reklo po sirovim specifikacijama. Naime, navedena TDP vrednost se odnosi na maksimum, tako da je prosek daleko manji. Verovatno je ova cifra bliža vrednosti od 10-ak procenata što znači da je A10-5700 štedljiviji onoliko koliko je i sporiji. Izostanak mogućnosti povećanja množioca iz ove perspektive deluje kao veliko ograničenje.

Na kraju ostaje nam da pohvalimo AMD zbog toga što pokušava da zadovolji sve profile korisnika. Ipak, kako su cene različite u minornoj meri, mi bismo vam savetovali da se ipak odlučite za 5800K, jer ćete u krajnjoj liniji imati više opcija za overklok, osim u slučaju da se ne obezbedite nekom pločom koja omogućava otključavanje množilaca (ko je pomenuo Gigabyte F2A85X-UP4).