iPhone 6 – prvi pogled

12. 11. 2014 | uredio | hardware

Nov

Zašto je ovo prvi iPhone koji nisam poželeo i zašto bih ga ipak kupio da kupujem neki ovogodišnji model smartfona.

iphone6
Kao ljubitelj dobrog dizajna, oduvek sam voleo, uslovno rečeno, Apple proizvode i cenio njihov dizajnerski pečat. Ipak, kada su gedžeti u pitanju, “da izgleda lepo”, ne može biti jedini kriterijum.

Od četvorke do šestice

iPhone 4 bio je moj prvi iPhone i, po ličnom sudu, najlepši iPhone koji je Apple napravio. Metal i staklo, besprekorna izrada uz brigu o svakom detalju čini ovo jedinstvenim primerkom industrijskog dizajna.
Ukoliko sklonimo vizuelno na stranu, posle nekog vremena korišćenja shvatićete i da vaš iPhone, sa kamerom znatno skromnije rezolucije od nekih drugih telefona, pravi jasnije fotografije sa realnijim prikazom boja. Aplikacije rade glatko, uprkos nevelikom RAM-u i, na papiru, ne najbržem dostupnom procesoru, a softverska nadogradnja stiže i tri godine nakon izlaska uređaja, legalno i u isto vreme kao i za one sa novijim telefonima.
Apple kontroliše sve, hardver i softver, čak i kod dizajna spoljnih aplikacija, a na uštrb slobode developera, što vama, kao kranjem korisniku, čine iskustvo korišćenja istih jako dobrim.
Onda je stigao iPhone 5, kao sledeći redizajn, koji me na prvu loptu nije toliko oduševio (ruku na srce izmene nisu velike), ali je neke zastarelosti dizajna četvorke, pri čemu pre svega mislim na dimenzije i težinu, unapredio. 5s samo je ispratio peticu.
Istovremeno, stigao je iPhone 5C, odnosno, telefon kojim je, čini se, Apple prvi put pokušao da se dodvori tržištu.
Maksima “kreiramo potrebu” zamenjena je onom o “odgovaranju na potrebe tržišta”, a rezultat je iPhone plastičnog kućišta, u više boja i pomalo detinjastog izgleda, jasno usmeren ka onima koji žele telefon srednje klase.
Procena da li je Apple u tome pogrešio ili ne, nije na autoru ovog teksta, ali je lični utisak da to nije Appleova publika, i negde se moglo očekivati da taj model neće doživeti reizdanje.
Onda smo, ove godine, svedočili još jednom pokušaju da se udovolji tržištu, na kome, sad već suvereno, vladaju neki drugi proizvođači. Androidi su većinski zastupljeni, a lagani, ali sve dublji prodor pravi i Microsoft svojim vrlo dobrim Lumia uređajima.

6/6 Plus

Predstavljen je iPhone 6 i iPhone 6 Plus, prvi Appleov fablet. Da li je trebalo da ga napravi ili ne, ponovo, nije na autoru ovog teksta, ali je činjenica da je Appleov fablet stigao u istom mesecu kada je, na primer, Samsung predstavio četvrtu generaciju svog fableta.
Slična paralela mogla bi se povući i sa Apple satom, koji, kakav god da bude, nekada kada se konačno pojavi, stiže nakon Samsunga, Motorole, LG-ja i mnogih drugih. Apple, sada već jasno, ne kreira trendove, nego ih prati.
Apple iPhone 6, kao i njegov korpulentniji brat, nije premijum uređaj u smislu utiska koji ostvlja, a u poređenju sa prethodnim generacijama.
Čak i onima koji Apple “vole”, u smislu njihovog dizajnerskog pečata, ne mogu da promaknu te nespretno postavljene linije sa zadnje strane, plastični prednji deo i ispupčena kamera, koja je, 2014. godine skoro neoprostiva i odaje utisak nedovršenog proizvoda, bar dizajnerski.
Što se softvera tiče, priča je i dalje, manje više ista kao i sa prethodnim generacijama. iOS 8 nije doneo neke fundamentalne promene, a uređaj se na našem testu našao svega dva dana, tako da detaljniji utisak o novom iOS-u i njegovom funkcionisanju sa novim iPhoneom nužno mora da izostane. Za to kratko vreme, nije bilo nikakvih bagovanja niti problema u funkcionisanju, koja su, vezano za iOS 8, prijavljivali korisnici starijih modela.

iPhone
Ono na čemu se nadam da je Apple ozbiljnije radio je iCloud i sinhronizacija podataka, što je ranije bila Appleova slaba strana.
Jedna od opcija koja mi je zapala za oko je činjenica da sada postoji još jedan folder sa fotografijama, kao da dva nisu bila dovoljna i dovoljno bolna po memoriju telefona, nego je sada tu folder sa nedavno obrisanim fotografijama. Možda može da bude korisno ponekad, ali je u većini slučajeva još jedno mesto sa kog treba da obrišete fotografiju koju ne želite.
Hardverski, iako na tržištu ima onih sa više gigabajta memorije i bržim procesorom, kod novog iPhonea 6 nećete naći problema u radu. Kamera je standardno dobra, odnosno pravi odlične fotografije. Ekran daje odličan prikaz i realne boje, sad već standardno za iPhone.
Da kod dizajna ne ostane samo na lošem utisku, laganost uređaja i njegova debljina zaista mu idu na ruku, a ergonomija je takva da je korišćenje jednom rukom zaista lagodno čak i ukoliko vaša šaka nije velika.
Najveća novost kada se o iPhoneu govori, bar što se nas tiče, je što će od šestice iPhone konačno biti dostupan u Srbiji i to kod sva tri domaća operatera, a kako sada stoje stvari, biće dostupni i prošlogodišnji modeli.
“Its just works”, odnosno “jednostavno radi”, je ono čime se i dalje mogu pohvaliti i iPadu i iPhone i ono zbog čega svi oni koji neko vreme koriste Appleove mobilne uređaje, ostanu na njima. To je razlog i zašto bi se ja, verovatno, vratio na iPhone, iako već pola godine koristim jedan od premijum Androida.
Po dobrom dizajnu više ne odskače, pogledajte samo HTC-ov ovogodišnji i prošlogodišnji One, Sony je uradio sjajan posao sa novim Xperijama, Samsung sa Alphom, Huawei Ascend P7 naročito se može dopasti iPhone korisnicima, ali redovan update, glatko funkcionisanje mobilne platforme je i dalje na strani iPhonea.
Da li će to ostati tako dok Apple ne posustane ili dok drugi jednostavno i tu ne postanu bolji, nije nešto šta bi toliko jednostavno moglo da se predvidi.
I pored svih nedovršenosti koje se od Applea možda ne očekuju, a uzimajući sve aspekte u obzir, iPhone je mnogima, a naročito dosadašnjim korisnicima logična kupovina i to je razlog što je i ovo lansiranje proteklo sa redovima i velikim brojkama.
To je razlog i zašto bih i ja da trenutno planiram svoju smartfon investiciju, istu usmerio ka Kupertinu.