Predstavljena četvrta generacija Intel Core procesora

04. 10. 2013 | uredio | hardware

Oct

Nova serija procesora kombinuje izuzetno nisku potrošnju sa neverovatnim performansama.

Kompanija Intel predstavila je četvrtu generaciju procesora Intel Core, redefinišući personalno računarstvo. Četvrta generacija procesora Intel Core donosi optimizovana iskustva personalizovana za potrebe krajnjih korisnika i pruža odličnu autonomiju baterije, neverovatne grafičke mogućnosti i novu funkcionalnost u 2-u-1 uređajima, tablet računarima, mobilnim all-in-one sistemima i bezbednim poslovnim uređajima koji koriste tehnologiju Intel vPro.
Novi procesori Intel Core  obezbeđuju neverovatno visoke, bezbedne i moćne performanse za korisnike koji žele da kreiraju i koriste sadržaje gde god da su. Prvi čip napravljen za ultrabook uređaje i najznačajnija promena od vremena tehnologije Intel Centrino, četvrta generacija procesora Intel Core kombinuje zapanjujuće PC performanse sa mobilnošću tablet uređaja, utičući na pojavu nove kategorije 2-u-1 uređaja. Sa potrošnjom od svega šest vati, Intel omogućava pojavu tanjih, lakših, hladnijih i tiših modela. Novi procesori Intel Core pokreću modele kao što su all-in-one računari sa odličnom autonomijom baterije. Serija procesora sa najboljim performansama, četvrta generacija procesora Intel Core, sposobna je da obezbedi do 15 odsto bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju.
„Četvrta generacija procesora Intel Core nudi najznačajnije poboljšanje autonomije baterije koje je Intel postigao, uz dva puta bolje grafičke mogućnosti i značajno poboljšanje CPU performansi,” izjavio je Kirk Skaugen, viši potpredsednik i direktor odeljenja PC Client Group u kompaniji Intel. „Današnja objava ubrzava pojavu nove kategorije računarskih uređaja 2-u-1 koji objedinjuju najbolje od notebook uređaja i tableta u novom dizajnu. Došao je pravi trenutak da korisnici osveže svoje stare tablete ili računare sa novim 2-u-1 uređajima.”
Korisnički i poslovni sistemi zasnovani na četvorojezgarnim verzijama četvrte generacije procesora Intel Core sada su dostupni. Tokom leta biće dostupni 2-u-1 ultrabook uređaji, mobilni all-in-one računari i tradicionalni laptop i desktop računari. Novi poslovni modeli uređaja sa četvrtom generacijom Intel Core vPro biće dostupni krajem godine. Podatke o cenama novih procesora Intel Core možete pogledati na www.intc.com.

Niska potršnja + odlične performanse + neverovatna grafika
Sa najvećim poboljšanjem autonomije baterije u istoriji kompanije Intel, četvrta generacija procesora Intel Core može pružiti za 50 odsto bolju autonomiju baterije u odnosu na prethodnu generaciju prilikom gledanja filmova ili surfovanja internetom, i dva do tri puta bolju autonomiju u režimu standby. Za izabrane sisteme koji će se pojaviti na tržištu ove godine, više od devet sati aktivnog korišćenja baterije ili 10 do 13 dana u režimu standby.
Da bi postigao ovakva unapređenja, Intel je morao da premaši svoja očekivanja kada je u pitanju ušteda energije na CPU nivou koja iznosi svega šest vati. Ova unapređenja obuhvataju sistem-na-čipu (SoC) i tehnologiju na nivou platforme, i vodeću 22nm tehnologiju kompanije Intel. Aktivna energija je poboljšana kreiranjem novih stanja procesora ultraniske potrošnje, gde CPU troši samo deo energije u poređenju sa prethodnim stanjima.

2013_4th_gen_Intel_processors1

Četvrta generacija procesora Intel Core donosi najviše performanse trenutno raspoložive u popularnom računarstvu, uz dodatnu naprednu grafičku podršku. Korisnici će biti u prilici da iskuse dva puta brže obavljanje zadataka, sistem će se podizati osam puta brže i korisnici će moći da dopune i podele HD video-sadržaje 20 puta brže u poređenju sa četiri godine starim računarima.
Intel će unaprediti grafiku u visokointegrisanim SoC sistemima da bi obezbedio još bolje vizuelne karakteristike u tanjim i lakšim uređajima. Grafika Intel Iris, dostupna na određenim modelima četvrte generacije procesora Intel Core, pruža dva puta bolje 3-D performanse u poređenju sa trenutno najbržim mobilnim Intel HD grafičkim rešenjima. Grafika Intel Iris donosi narednu generaciju mobilnih uređaja sa ugrađenim vizuelnim iskustvom, bez potrebe za dodatnom grafičkom karticom.

Novo računarsko iskustvo, bešumniji Ultrabook uređaji sa novim procesorima Intel Core
Četvrta generacija procesora Intel Core omogućava veliki broj novih interakcija koje će poboljšati korisničko iskustvo. Četvrta generacija Intel Core – potpuno redizajnirana za ultrabook uređaje – predstavlja ogromnu prekretnicu u računarstvu. Novi procesori Intel Core pomeraju granice kada su ultrabook uređaji u pitanju i realizuju Intel-ovu viziju predstavljenu pre dve godine, koja predviđa kombinovanje najboljih performansi, izuzetnu reakciju sistema i autonomiju baterije u tankom i elegantnom mobilnom dizajnu. Svi novi ultrabook uređaji biće osetljivi na dodir i imaće ugrađen Intel Wireless Display. Ultrabook uređaji će podržavati glasovne komande i kontrole, omogućavajući korisnicima fleksibilnost da izaberu najprirodniji i najintuitivniji način upravljanja uređajem. Ultrabook uređaji će podizati sistem za manje od tri sekunde, a u nekim slučajevima i brže. Ultrabook uređaji će preuzimati email, sadržaje sa socijalnih medija i ostale ažurirane podatke dok se nalazi u stanju mirovanja.
Ultrabook uređaji imaju ugrađene i bezbednosne karakteristike, obuhvatajući tehnologije Intel Identity Protection (Intel IPT) i Intel Anti-Theft (Intel AT) za više zaštite. Web stranice koje podržavaju Intel IPT štite informacije za logovanje i štite identitet pomoću hardverske autentifikacije. Tehnologija Intel Anti-Theft štiti ultrabook uređaje automatskim zaključavanjem u slučaju gubitka ili krađe. Nedavno predstavljena usluga McAfee LiveSafe nudi najbolju zaštitu koristeći prednosti tehnologije novih procesora Intel Core i tehnologija Intel IPT i Intel AT.

Napravljen za velike firme: poslovni uređaji, radne stanice i napredni sistemi
Da bi obezbedile najbolje poslovno iskustvo, ugrađene karakteristike četvrte generacije procesora Intel Core vPro  dodatno jačaju bezbednost i povećavaju poslovnu produktivnost. Dostupna danas u izabranim poslovnim desktop računarima, all-in-one uređajima, uređajima malih dimenzija i mobilnim radnim stanicama, a uskoro dostupna i u ultrabook uređajima, tabletima i poslovnim laptop računarima, Intel Core vPro nudi superiorne performanse za sigurno, produktivno iskustvo koje daje samopouzdanje krajnjim korisnicima i IT stručnjacima.
Četvrta generacija procesora Intel Core idealna je za uređaje visokih performansi, inteligentne sisteme niske potrošnje namenjene maloprodaji, industriji, medijskim serverima i uređajima za medicinsko i digitalno praćenje. Unapređena 3-D grafika i multimedijalne performanse donose odlične HD snimke za vizuelne aplikacije namenjene digitalnim potpisima, dok nove Intel AVX 2.0 instrukcije omogućavaju brže računanje brzog prikupljanja i tumačenje zvučnih talasa na ultrazvučnim uređajima. (Dodatne informacije u vezi sa četvrtom generacijom procesora Intel Core namenjenih naprednim sistemima možete pronaći na news fact sheet.)
Procenjuje se da će do 2016. godine svi televozori, video na zahtev i internet-video obuhvatati do 86 procenata globalnog potrošačkog saobraćaja. Takav rast zahteva inovacije u obradi tehnologije da bi se pomoglo provajderima sadržaja da brže dostave snimke višeg kvaliteta potrošačima dok istovremeno radikalno optimizujuju njihovu cloud infrastrukturu koja bi poslužila milijardama povezanih uređaja. Predstavljena danas, serija procesora Intel Xeon E3-1200 v3 stiže opremljena grafikom koja podržava hardverski ubrzanu tehnologiju medijskog kodiranja i dekodiranja, koja omogućava svim media i video provajderima da dostave do 4,6 puta više video-sadržaja korisnicima i da smanje ukupni trošak vlasništva do 64 odsto naspram tradicionalnih servera opremljenih diskretnom grafikom koja se danas koristi. Nova mikroarhitektura i vodeći tehnološki proces takođe dozvoljavaju procesoru Intel Xeon najnižu potrošnju ikada sa 13 W TDP namenjen mikroserverima i komunikacijskoj infrastrukturi. Do 38 odsto napretka u grafičkim performansama i do 18 odsto bolju energetsku efikasnost naspram prethodne generacije, takođe pruža priliku za unapređenje radnih stanica, servera osnovnog ranga i rešenja za skladištenje podataka.