Monitor Viewsonic VA2445-LED

31. 03. 2014 | uredio | hardware

Mar

Veiwsovic VA2445-LED spada u kategoriju najjeftinijih monitora koj se mogu naći na tržištu, pa ne čudi što su sa njega izostala neka „napredna“ rešenja, kao ni činjenica da je „obučen“ po poslednjoj dizajnerskoj modi zima/proleće 2011. Ali svima vam je poznata izreka „odelo ne čini čoveka“…

Vizuelno VA2445 nije neprivlačan. Korišćena je najklasičnija kombinacija zaobljenih ivica ekrana i kružnog postolja, ali debeli ram oko ekrana obojen u piano crno masivnim profilom, u poređenju sa sadašnjim trendom, vas definitivno neće privući da mu, u masi novih modela, tek tako priđete. Kako je cena najčešće presudni faktor u kupovini, zainteresovalo nas je šta se krije pod „haubom“ ovog modela. Pre nego što zavirimo ispod, potrebno je naglasiti da je zbog svojeg retro dizajan monitor solidno čvrst, bez neprijatnog uvijanja i krckanja. Jedino je moguće podesiti nagibekrana u rasponu od pet do dvadeset stepeni, a od konektora tu su analogni (RGB) i digitalni (DVI). Četiri tastera zadužena su za navigaciju kroz meni ekrana, koji je spartanski, bez mnogo komplikacija, ne samo po izgledu već i po funkcionalnosti. Pored standardnih Brightness/Contrast podešavanja, bez kojih se ne može, mesto je našlo pet predefinisanih kolornih profila – sRGB, Bluish, Cool, Native (default), Warm, a tu je i Custom gde nezavisno setujemo crveni, zeleni i plavi kanal. Ostatak naprednih podešavanja čine ECO Mode (Standard, Optimize, Conserver) koji nam kazuje o brizi Viewsonica prema okolini, i Dynamic Contrast opcija, koju možemo uključiti ili isključiti. Jedine opcije koje vam se dodatno otvaraju za „ fajn tjuning“ kada monitor prikačite preko analogne konekcije.

viewsonic_VA2445

Početna podešavanja su nas malo ostavila skeptičnim, pošto ne samo da je slika dosta svetla, već i boje deluju isprano. Iako je reč o TN panelu, očekivali smo bolje podečene fabričke parametre. Čim odaberete Custom u meniju boja, sve se odmah čini drugačijim, jer boje dobiju na punoći tačno onoloiki kiliko im je nedostajalo. Podešavanja s kojima smo bili zadovoljni su 43/65 za Brighness/Contrast, odnosno 97/99/100 za R/G/B kanale. Ovako podešen Viewsonic VA2445 pokazuje dosta živahniju sliku sa dovoljno kontrasta, naspram početnih podešavanja. Sintetički testovi će nam otkriti mane, koje se pre svega odnose na uniformnost crne boje, kod koje se primećuje razlika u osvetljenosti samih ivica ekrana od sredine koja je prilično uniformna. Vidljivo probijanje pozadinskog osvetljenja uz donju i gornju ivicu nećete primetiti u radu na desktopu, ali kada pustite film koji nije razvučen od ivice do ivice, biće primetno. Upotreba wLED za pozadinsko osvetljenje je pomogla da se efekat probijanja pozadinskog osvetljenja prilično umanji i da ono bude ravnomernije, nego kada su se koristile CCFL za „rasvetu“. Gradient test ilustruje joše jedan nedostatak – najtamnije partije nisu idealno crne, pa to utiče na ukupni kontrast reprodukovane slike. S druge strane, prelazi između tonova su dobri, bez neprijatnih „stepenika“ ili stapanja najtamnijih ili najsvetlijih tonova. Sve nijanse razlikuju se bez problema i na testu gde su razlike između tonova u koracima 2 odsto od 0 do 100 odsto. Odziv je, kao što se može i očekivati u rangu sa fabričkom specifikacijom, kao i uglovi gledanja, ali oni su već nešto manji nego naspram modela sa IPS matricom.

Viewsonic VA2445-LED pokazao je da, uz podmlađivanje pozadinskog osvetljenja, TN matrica još može da prikaže veoma korektne rezultate. Generalni utisak koji je ostavio na nas je pozitivan, iako je reč o starijem dizajnu, to nije negativno uticalo na kvalitet reprodukcije (posle manuelnog podešavanja).