Web browser Edge izgrađen je u potpunosti iz nule

03. 06. 2015 | uredio | software

Jun

Microsoft bi sredinom ove godine trebao u prodaju pustiti službenu verziju novog Windowsa 10. Budući da se novi sistem testira i dograđuje već mesecima, jasno je da bi uskoro sve trebalo u potpunosti biti završeno, a nadamo se da će i funkcionisati savršeno. Način na koji će novi sistem biti stavljen u upotrebu još uvek nije poznat, a mnogi najavljuju kako bi novi sistem mogao doći i kao besplatna nadogradnja na već postojeće sisteme, mada je teško poverovati da će Microsoft ponuditi nešto potpuno besplatno.

Microsoft-Edge-Windows10-Browser
Ono što sigurno znamo o novom Windowsu jeste da će se na njemu nalaziti i novi web browser Edge. Projekt Spartan prije nekoliko je nedelja predstavljen korisnicima koji ga trenutno isprobavaju. Taj projekt evoluirao je u preglednik Edge koji će u potpunosti zameniti Internet Explorer. Iako su mnogi do sada smatrali da je Edge samo robusnija nadogradnja Internet Explorera, pojavile su se informacije koje nam jasno potvrđuju kako je Microsoft svoj novi web preglednik izgradio od nule. Stoga, svaka sličnost s Internet Explorerom je samo slučajnost i većina nas će sada slobodno moći zaboraviti na ovaj stari ne baš popularni browser.
Microsoft je dakle odlučio Internet Explorer u potpunosti maknuti u fioke i kreirati novi softver od početka. Mnoge nadogradnje koje su bile puštene za IE nisu pomogle u dizanju njegove popularnosti. Dogradnja i ispravljanje programskog koda IE-a samo je imala kao nuspojavu otežavanje programiranja Microsoftovim programerima, dok je kod postajao sve robusniji i nepregledniji. Stoga je Microsoft odlučio ukloniti svih 220 hiljada linija starog koda IE-a. Prilikom izrade Edge browsera napisano je čak 330 hiljada linija novog koda, pri čemu je dodato 49 novih funkcionalnosti. Također, kako bi u potpunosti ‘ispeglali’ kod, do sada je napravljeno već 4200 zakrpa koje su popunile propuste koje je početna verzija Edge-a imala. Nadamo se kako će završna verzija biti u potpunosti sređena i da će novi Edge biti preglednik koji će korisnici zavoleti.