Sony Xperia Z1 Compact

19. 03. 2014 | uredio | hardware

Mar

Beskompromisni mali telefon? Do juče bi ova ideja izazvala podsmeh korisnika nekog od „XXL“ modela koje dominiraju ponudom high-end Android smartfona, budući da su njihove mini varijante, kada je hardver u pitanju, značajno oslabljene. Sony je, međutim, novi kompaktni telefon osmislio sasvim drugačije.
Zamislite telefon „normalne“ veličine opremljen najboljim hardverom koji mobilna industrija nudi. To je Xperia Z1 Compact, pravo malo otkrovenje koje donosi preko potrebno osveženje i potvrđuje tezu da veće ne mora uvek biti i bolje. Visoko kvalitetno, kompaktno kućište s ekranom dijagonale 4,3 inča u sebi krije Snapdragon 800 zver, kameru rezolucije 20,7 megapiksela i „mišićavu“ bateriju. Ova minijaturna replika Sonyjevog 5-inčnog modela Z1 nešto je deblja od starijeg brata i odlikuje se prelepim dizajnom i savršenom završnom obradom, koja uključuje ravnu poleđinu prekrivenu staklom i sve mere zaštite koje karakterišu IP55 i IP58 sertifikovane uređaje (otpornost na prašinu, vodu i potapanje u tečnost do dubine do metra tokom pola sata). Sa 137 grama u prvi mah Z1 Compact deluje nešto teže, ali ta dodatna masa nimalo ne smeta – štaviše, telefon čini stabilnijim u ruci.

sony-xperia-z1-compact

Rezolucija od 720 vertikalnih piksela na ekranu od 4,3 inča sasvim je prikladna (gustina je 342 ppi), gok je kvalitet slike za primer svima, naročito na planu kolorita (tehnologija Triluminos, preuzeta iz Sony televizora, obezbeđuje dodatnu saturaciju, verodostojnost i kontrast). Brzinskim performansama Z1 Compact postideće sve doskorašnje šampione, kako na sintetičkim testovima tako i u realnim uslovima – nismo imali problema ni sa najzahtevnijim igrama, dok pri ambicioznom multitaskingu nije bilo nikakvih napora. Interno memorijsko skladište od 16 GB može dodatno da se proširi micro SD karticama do 64 GB, što je više nego izdašan prostor za muziku, filmove i fotografije. Za ređe druženje s punjačem zaslužna je odlična baterija, iz koje se bez većih problema može iscediti dva dana autonomije (ili više, ako budete koristili Stamina režim, koji trajanje baterije produžava za oko 50 odsto.
Posebnu pohvalu zaslužuje kamera, koja je identična onoj iz modela Xperia Z1. Vrhunski kvalitet fotografije, snažan blic i dvostepeni okidač, koji kameru aktivira i kada je telefon zaključan, rad sa kamerom pretvaraju u pravo uživanje. Prisutne su i sve napredne softverske opcije, kao i funkcije za manuelno podešavanje aparata. Što se nedostataka tiče, pored visoke cene možemo navesti i stariji Jelly Bean Android, koji će u najskorijoj budućnosti biti zamenjen KitKatom (na planu apgreida svojih uređaja Sony zaista služi za primer).
Sony Xperia Z1 Compact uspešno objedinjuje kompaktno pakovanje i vrhunske performanse i otvara novi segment „compact premium“ telefona, kojoj analitičari predviđaju lepu budućnost (nedavno sprovedeno istraživanje agencije Kantar pokazuje da 42 odsto korisnika telefona s ekranima od 5 i više inča pri apgrejdu zamenilo svoje telefone manjim modelima).