FES Watch – Sonyjev e-paper pametni sat

19. 12. 2014 | uredio | hardware

Dec

O Sonyju se u zadnjih nekoliko nedelja puno priča, malo u negativnom smislu, a malo u pozitivnom. Negativno je većim delom vezano uz loše finansijske rezultate koji su nastali kao posledica slabe prodaje pametnih telefona. U pozitivnom smislu se najviše govori o raznim inovativnim projektima koje priprema Sony i njegovu fokusiranost na visoko potencijalna tržišta u budućnosti.

fes-watch

Fashion Entertainments deo je Sonyja, a kao što ime govori taj je sektor povezan sa stvaranjem zabavnih modnih tehnoloških dodataka. Ovog puta predstavljamo vam novi proizvod, FES Watch. Iako trend pametnih satova sve više uzima zamaha, Sony se nije odlučio na stvaranje klasičnog pametnog sata. Naime, njihovo Fashion Entertainments odelenje je stvorilo ‘pametni’ sat koji je po mnogočemu poseban i jako se razlikuje od konkurentskih proizvoda na tržištu. Ono što odmah upada u fokus je tehnologija izrade pomoću koje je napravljen ovaj sat. Korišten je e-paper koji ne zauzima samo okrugli deo sata već je od e-Papera izrađen i kais sata. Zahvaljujući korištenju e-paper tehnologije ovaj je sat u mogućnosti izdržati čak 60 dana bez potrebe za novim punjenjem baterije.
Sony se nije nigde posebno pohvalio ovim satom, ponajviše iz razloga što je ovo samo jedna međufaza u Sonyjevim nastojanjima da napravi vrlo kvalitetne uređaje koristeći e-paper tehnologiju. Testiranja ove tehnologije u Sonyju traju već duže vremena i ovo je samo jedan od primitivnijih produkata koji su nastali. Kako Sony nije posebnu pažnju posvetio ovom projektu pokazuje i činjenica da je projekt finansiran putem crowdfunding kampanje u Japanu. Sredstva su se prikupljala na platformi Makuake, a prvi satovi bi se na rukama ponosnih vlasnika trebali naći u maju sledeće godine.