Kingston HyperX FURY 240 GB

29. 12. 2014 | uredio | hardware

Dec

HyperX društvo Kingstonovih SSD-ova je dobilo novog člana s oznakom FURY koji po nešto pristupačnijoj ceni nudi dobre performanse i pouzdanost

Kingston je uz dobro proverene HyperX 3K modele u svoju ponudu odnedavno uvrstio novu seriju SSD-ova nazvanu HyperX FURY. Obzirom na naziv FURY (bes, gnev) logički se nameće zaključak kako je ovde u pitanju naprednija serija od postojeće 3K serije. No to nije tačno.

HyperX-Fury_Pack

Pristupačniji HyperX

HyperX FURY SSD-ovi pripadaju pristupačnijem segmentu uređaja koji bi po povoljnijoj ceni trebali ponuditi nešto bolje performanse u odnosu na standardne serije diskova. Kingston je lansirao ovu seriju s posebnim razlogom, a to je, kako doznajemo, gašenje V300 serije koja zbog određenih peripetija sa NAND flash čipovima uskoro odlazi u zaborav.
HyperX FURY diskovi dolaze u kapacitetima od 120 i 240 gigabajta, dok modeli većeg kapaciteta za sada nisu najavljeni. Mi smo ovog puta imali priliku isprobati 240 gigabajtni primerak koji potencijalno nudi dobre performanse i više nego pristojan kapacitet, a sve to po nešto povoljnijoj ceni od 3K modela. Obzirom da je reč o HyperX SSD-u cena od 14100 dinara se čini više nego pristupačnom što će razveseliti sve korisnike koji planiraju nadograditi svoj računar ovim komadom hardvera. No ostaje još samo pitanje može li ovaj SSD performansama opravdati ulazak u prestižno HyperX društvo.
I ovog puta srce uređaja čini SandForce SF-2281 kontroler kojeg Kingston već duže vreme koristi kao temelj HyperX serije SSD-ova.

Odlična pouzdanost

Bez obzira na to što je reč o kontroleru s dužim radnim stažom, SF-2281 tradicionalno nudi visoku razinu performansi i dobru pouzdanost u radu.
Pored spomenutog kontrolera korišteni su ONFI 3 NAND čipovi sa 128 gigabitnim jezgrama koji su izrađeni u 20 nm tehnologiji. To znači da ovde imamo „samo“ 16 jezgri zbog čega kontroler neće biti u stanju iskoristiti puni potencijal 4-stepenskog izmeničnog nizanja koji uz osmokanalnu arhitekturu zahteva 32 veze. Međutim, to će se osetiti samo prilikom pisanja podataka.
Tako maksimalne brzine čitanja i pisanja iznose 555 MB/s i 532 MB/s (ATTO), što se niti malo ne čini lošim. Stvarne su brzine nešto niže, no i dalje su na visokoj razini (486 MB/s za čitanje i 216 MB/s za pisanje). Također, brzina prilikom rada s malim datotekama je sasvim solidna (16 MB/s i 47 MB/s). Premda na postignute rezultate nemamo većih prigovora jasno je kako HyperX FURY zaostaje za svojim starijim bratom koji pruža nešto bolje performanse, što se pre svega odnosi na prosečnu brzinu pisanja podataka. No kapacitet od 240 gigabajta, pristupačna cena, te izvanredna pouzdanost koja nudi čak 641 terabajt ukupnog pisanja na disk svakako će privući klijentelu koja ne inzistira samo na maksimalnim performansama nego i većoj pouzdanosti.