Sony Xperia ZL

25. 09. 2013 | uredio | hardware

Sep

Nakon razvoda od Ericsson – a bilo je početnih poteškoća, ali se Sony u međuvremenu snašao odlično: novi Japanski modeli postižu odlične rezultate na testovima.
Xperia ZL ima sve što je potrebno vrhunskom telefonu, a osim toga odlične su mu i izmerene vrednosti.
Već sam a oznaka modela nagoveštava: Xperia ZL je bratski model trenutnog vrhunskog modela Z. Razlike u izgledu su sledeće: malo kompaktnije spoljne dimenzije, zaobljene ivice i plastična poleđina koja ne klizi u ruci. Za razliku od Z – a, model ZL je nije vodootporan, ali zato ima dvostepeni okidač za kameru. Kada je reč o ostalim osobinama, ova dva telefona su prilično ravnopravna. Tako smo stigli do glavnog pitanja: prednjači li ZL u nečemu u odnosu na Z?

Trezvenost protiv stajlinga
Odgovoran je banalan: koji ćemo uređaj izabrati, pitanje je ukusa. Kome se više dopada plastično kućište s teksturom , neka opredeli ya ZL, a kome se više dopada dizajn sa staklom, neka uzme Z. I cena im je slična, trenutnose preko interneta mogu pronaći za 460 eura.Međutim na top listi najboljih telefona postoji razlika od gotovoc od 20 poena. Zašto? Zbog mnogih sitnica koje se na kraju, naravno, sabiraju: Z ima malo jaču bateriju, malo bolju softversku opremu, lakši je i kućište je kvalitetnije izrađeno. Da ZL ne bi ostao u senci Z – a, nećemo nastaviti s poređivanjima, naposletku, ovde ja reč o ZL – u novom vrhunskom Android smartfonu s kamerom od 13 Mp, LTE – om, NFC – om i brzim četvorojezgranim procesorom.
Dimenzije ekrana (5“) dovoljne su veličine za jasan prikaz web stranica, mapa, video sadržaja ili igrica. Full HD rezolucija, snažne boje i odličan kontrast u međuvremenu su postale obavezne karakteristike telefona u ovoj cenovnoj kategoriji – tako je i sa ZL – om. Veoma nam se dopalo to što je Sony raširioekran do same ivice kućišta, pa smartfon, uprkos veličini ekrana, ipak dobro leži u ruci iako zbog dimenzija ne može da bude govora o udubnom rukpvanju jednom rukom. Sdruge strane, prilikom testiranja upravo zbog tanke ivice oko ekrana češće se događalo da neželjeno nešto aktiviramo – međutim, ovde je kompromis između veličine i udobnosti rukovanja veoma dobar.

Sony-Xperia-zl-picture

Kompromisa nije bilo u računarskoj snazi četvorojezgranog procesora: o zastojima prilikom rukovanja, dugom vremenu aktiviranja aplikacija i sličnom, ovde ne moramo da razmišljamo. Interna memorija (na raspolaganju nam stoji 11GB) trebalo bi da bude sasvim dovoljna , pri čemu veće zbirke muzike i slika moramo da memorišemon na kartici (ne spada u obim isporuke) kako ne bismo previše zatrpali internu memoriju. Jer, aplikacije preuzete sa Google PlaY Store – a ne možemo tek tako da premestimo na memorijsku karticu.

Izuzetni rezultati u laboratoriji
ZL je postigao izuzetne rezultate i prilikom testiranja u laboratoriji. Baterija, koja u kombinovanom režimu rada može izdrži šest sati, veoma je dobra: telefon bez teškoća moše da prebrodi čitav dan bez dodatnog punjenja. Ko mnogo telefonira, radovaće se solidnom mada ne i savršenom zvuku. To je nešto što bi Sony mogao još malo da poboljša. Međutim, mnogo važniji su nrezultati merenja antenskih osobina – a tu je ZL naprosto odličan. Kod GSM merenja zaradio je 24 od maksimalnih 30 poena – što je natprosečno dobro. U UMTS mrežama, koje su tako važne za mobilni internet, osvojio je moćnih 26 od mogućnih 30 poena: to je znatno bolji rezultat od trenutnog broja jedan na top listi najboljih. Samsung – ovog Galaxy – ja S4 (20 poena), HTC – ovog One – a (20 poena) i još mnogo bolji od Apple – ovog iPhone – a 5 (18 poena). I evo još jednog, poslednjeg poređenja s bratskim modelom: u ovoj oblasti slabija je čak i Xperia Z: u UMTS mreži osvojila je 24 poena.