FSP Aurum PT 1200

21. 01. 2015 | uredio | hardware

Jan

Vrlo dobro napajanje visoke snage i poprilično visoke razine efikasnosti

FSP ili Fortron Source je dobro poznati proizvođač napajanja čije proizvode „re-brandaju“ razni proizvođači, a dovoljno je i reći kako su peti najveći proizvođač napajanja. FSP ima četiri svoje serije napajanja – Hexa, Hyper, Raider i Aurum, pri čemu je ovaj PT 1200 model najjači i najskuplji od svih. Reč je o nedavno predstavljenoj liniji napajanja koja donosi 850, 1000 i 1200-vatnu snagu, sa vrlo visokom efikasnosti od preko 92% što mu je osiguralo 80 Plus Platinum standard.

FSP-Aurum-PT-1200

Sirova snaga

Aurum PT je većih dimenzija – 190 x 150 x 86 mm i mase 2080 grama (bez kablova). Metalno je kućište obojano reljefnom bojom (Granite Touch) i što je zanimljivo i na pogled i na dodir. Potpuno je modularno, što znači kako nema ni jedan „stalni“ kabal, pa je razvlačenje i skrivanje kablova po kućištu olakšano. Ipak, kablovi su standardni upleteni, pa nisu fleksibilni kao pljosnati, no zato su dovoljno dugi za većinu kućišta.
Napajanje podleže nešto starijim ATX12V 2.31 i EPS12V 2.92 standardima, a karakterise ga dizajn jednog +12V voda koji ima mogućnost prenosa struje jačine do 100A. Na + 3.3V i + 5V može dati po 25A, a uz to, na -12V može dati 0.8A, a na +5Vsb 3A struje. Proizvođač ne navodi navodi i Ripple & Noise karakteristike. Sa strane sigurnosti tu su zaštite od previsoke struje, snage, napona, temperature, zaštitu od kratkog spoja (CP, OVP, OPP, SCP, UVP, OTP). PFC je aktivan i faktor je 0.99.
Uz napajanje dolazi bogat set kablova koji uključuje: jedan 24 pinski kabal napajanja, dva 8 pinska (4 + 4) ATX12V, osam 8 pinskih (6 + 2) PCIe kabal, šest klasičnih Molex-a, trinaest SATA konektora, jedan Floppy konektor i jedan 2 pinski za ventilator.

Visoka efikasnost

Hlađenje je rešeno uz pomoć 135 mm ventilatora koji po proizvođačevim tvrdnjama u radu stvara buku ispod 21 dBA, no u našim merenjima je to bilo malo više, pogotovo pod opterećenjem od oko 800 vati kada se ventilator vrtio malo brže i stvarao buku od 45 dB. Kao FSP-ov flagship napajanje Aurum PT 1200 je vrlo dobar proizvod. U odnosu na druge proizvođače je malo starijih specifikacija, i možda nema softversko upravljanje no kao klasični workhorse je izuzetno sposobno. Visoka Platinum efikasnost znači kako neće biti suvišnog rasipanja energije, a ovo napajanje se pokazalo vrlo stabilno i zadovoljavajuće tiho s maksimalnim opterećenjem od oko 800 vati koliko smo mu mogli najviše dati. Bilo bi zanimljivo videti kako bi se ponašalo na maksimalnom ili preko maksimalnog opterećenja, ali verujemo kako bi i to odradilo bez problema, s tek možda malo više zagrevanja i buke. U Srbiji Aurum PT 1200 još nije dostupan a cena u inostranstvu mu se kreće oko 230 eura.