Canon Pixma iX6850

11. 08. 2014 | uredio | hardware

Aug

Pixma iX6850 nije još jedan od uobičajenih uređaja koji se često vrzmaju unutar našeg Ispitnog centra. Pre svega jer je reč o printreru A3 formata na što nas je u startu upozorila njegova osetno veća širina u odnosu na uobičajene primerke.

A3 za svakoga

Printeri ovakva formata se dosta retko viđaju među pristupačnijim ispisnim uređajima namenjenim standardnom tržištu. To ga čini potencijalno zanimljivim manjim kancelarijama, ali i ponekim kućnim korisnicima čiji specifični zahtevi konačno mogu biti zadovoljeni. Pored toga, ne treba zaboraviti kako će konkretni model ujedno pružiti i kvalitetan ispis fotografija za koje je uz standardne četiri mastila osigurana i dodatno foto crno mastilo, koja su, uzgred, pohranjene u zasebnim spremnicima.
No pre svega, Pixma iX6850 će ispis svih vrsta sadržaja obaviti poprilično kvalitetno i relativno brzo. Preciznost svih materijala i oštrina teksta su na visokoj razini, dok su boje energične i dobro zasićene. Većina korisnika koji su imali priliku videti koliko su efikasne kvalitetnije Pixme znati će o kakvoj se kvaliteti ispisa radi – dakle bez značajnih prigovora. Pored standardnog i draft kvaliteta ispisa koja donosi uštedu mastila je više nego korektna. Kada već spominjemo uštedu valja naglasiti kako su pored standardnih dostupni i XL spremnici s bojama (odnosno XXL crni spremnik) čijim odabirom ostvarujemo značajno niže troškove ispisa.

canon-pixma-ix6850

Ispis bez žice

Kada je u pitanju brzina ispisa ovaj se printer pokazao više nego solidnim. Crno-beli sadržaji A4 formata u standardnom kvalitetu se ispisuju brzinom od 12 str./min., u boji 8 str./min, dok će se A3 formati ispisivati brzinom od 6,5 za crno-bele i 5,3 stranice u minuti za sadržaje u boji. Više nego prihvatljivo za sve one koji po ovom pitanju ne postavljaju velike zahteve.
Bez dodatnog skenera izgled ovog pisača je poprilično jednostavan, a dimenzije relativno kompaktne, barem dok ne izvučemo njegove plastične držače ulazne i izlazne fioke papira. Opremljenost priključcima i mogućnost povezivanja su sasvim solidni. Pored USB-a i Etherneta tu je i podrška za WiFi, no USB priključak ili čitač kartica za direktni ispis sa prenosnih memorija ovdje nećemo dobiti. Također, jednostavan dizajn sa samo trima tipkama za upravljanje rezultirao je izostankom ekrana za navigaciju. S druge strane, Wi-Fi značajka omogućava deljenje i upotrebu s bilo kojeg mesta u kancelariji ili stanu, dok direktno povezivanje mobilnih uređaja i tableta pruža ispis bez posredovanja lokalne mreže. Podržane su Android, iOS i Windows RT mobilne platforme, dok nam Google Cloud Print i Apple AirPrint omogućava ispis i s udaljenih lokacija.