Moćan i povoljan Nexus 7

18. 12. 2013 | uredio | hardware

Dec

Asus je poboljšao Google-ov tablet Nexus 7. Spolja je ostao skroman – a isto je i sa cenom.

Posao se zasniva na obostranoj koristi: Google angažuje druge firme da prave smartfone i tablete koji se, naravno, zasnivaju na Google-ovom operativnom sitemu Android. Međutim, dok smart telefone Nexus proizvode različite firme kao što su HTC, Samsung, LG, kada je reč o 7-inčnim tabletima, koji je predstavljen 2012. godine, sada će se pojaviti na tržištu u novoj verziji, i to opet pod nazivom Nexus 7.

Dobri su i slika i zvuk

Nexus 7 (2013) postao je tanji i lakši. Procesor Nvidia Tegra 3 zamenjen je Qualcomm-ovim S4 Pro s višim radnim taktom, a radna memorija je udvostručena i sada iznosi 2 GB. Međutim, to su srazmerno male izmene, jer iako je prvobitna verzija Nexus-a 7 iz 2012. godine već bila opremljena GPS-om i NFC-om, delovala je minimalistički zato što se Google tada, na primer, odrekao poleđinske kamere.
Sada ona spada u opremu, ima pet megapiksela i čak i pri slabom osvetljenju pravi sasvim upotrebljive fotografije s blago plavičastim nijansama; LED blic i dalje nedostaje. Ljubitelji četovanja moraće da se zadovolje dobijenim: kamera koja obavlja predviđeni posao prenaglašava žutu boju i ima nižu rezoluciju nego prethodni model. Međutim, za korišćenje Google Hangout-a je u svakom slučaju dovoljno dobra; ako ništa drugo dovoljna joj je slaba osvetljenost prostorije. Zvuk je sada, zahvaljujući drugom zvučniku, na osetno višem nivou, što se primećuje kada gledamo filmove u poprečnom formatu.

Ekran je vrhunski

Već 2012. Nexus 7 je zasenio većinu tablet ekrana testiranih u laboratoriji. Sada je rezolucija dodatno povećana sa 800×1280 na 1200×1920 tačaka; osvetljaj ekrana od 532 cd/m2 (prethodni model 304 cd/m2) izuzetno je visok za 7-inčni tablet. Kontrast je u svim uslovima korišćenja vrhunski!

nexus-7

Softver: dobra osnova

U opremu spadaju Google-ove radionice: zajedno sa Android-om 4.3 dobijamo kompaktan Reader Currents i aplikaciju za beleške Keep sa funkcijom podsećanja. Google je u vidu browser-a Chrome, dva Mail klijenta (jednog neutralnog i Google Mail-a), plejera za muziku i video sadržaje i mnogih drugih aplikacija, obezbedio solidnu osnovnu softversku opremu.
Nije moguće obrađivati dokumenta kada nismo povezani sa internetom, a da bi to bilo moguće i offline, drugi proizvođači obezbeđuju često neki Office Suite. Za takve poslove Google nudi Chromebook-ove s tastaturom – uključujući i mogućnost sinhronizacije s Google-ovim svetom.

Memorija je tamo daleko

Za medije i dokumenta, ova kalifornijska firma pored interne memorije nudi i svoj cloud nazvan Google Drive – što u ovom slučaju znači da ne postoji utičnica za memorijske kartice. To pomalo podseća na zatvoren sistem prvih Windows telefona kada je Microsoft na isti način forsirao Skydrive-a. Naposletku, to nam omogućava pristup datotekama na cloud-u s bilo kog uređaja, doduše, samo s najskupljeg od tri nova Nexus 7 modela, odnedavno čak i preko LTE.
Google je povećao cene za 20 do 50 evra, što je, kada imamo u vidu moćan hardver, zaista u redu. Testirani WLAN model od 16 GB je najjeftiniji i košta 229 evra, srednja varijanta od 32 GB košta 269 evra. Najveći model s memorijom od 64 GB, WLAN-om i LTE-om košta 349 evra. To su svakako i dalje odlične cene. Ako sumnjate u solidnost novog Nexusa 7, iznećemo još nekoliko reči u vezi sa izdržljivošću baterije: prilikom testiranja u laboratoriji Nexus 7 je izdržao 16 sati, i to uključujući i video-strimovanje.