Acer predator

08. 11. 2013 | uredio | hardware

Nov

Po uzoru na druge brandove i Acer je krenuo u osvajanje tržišta gotovim desktop rešenjima. Ovog puta ne radi se o konvencionalnom stolnom računaru već o nečem malo ekstremnijem. Acer je odlučio sastaviti stolni računar koji će osim performansama zapanjiti i svojim dizajnom. Nešto kao što to godinama radi Alienware sa svojim stolnim računarima. I tako se rodio Acer Predator, vizuelno vrlo atraktivan stolni računar namenjen mlađoj populaciji, posebno gamerima.

Svemirski dizajn
Čim raspakujete Acer Predator zapazit ćete dizajn njegovog kućišta. Iako će sam dizajn zasigurno biti tema mnogih polemika, činjenica je da će ili svideti ili ne. No kako se kaže, o ukusu se ne raspravlja i sigurni smo da postoji određena klijentela koja traži baš ovako nešto.
Narandžasto crna kombinacija izgleda odlično, a dojam pojačava i boja sa efektom. Celo je kućište dizajnirano da prati vizualni identitet poznatog svemirskog čudovišta Predatora, pa tako nakon što sklonite zaštitini deo prednje maske oslobađa se pogled na dva optička uređaja čija vratašca podsećaju na predatorova usta. Na žalost ispod sve te lepo lakirane plastike skriva se tek prosečno kućište dosta loše završne obrade. Od ovakve izrade smo očekivali mnogo bolju završnu obradu bez oštrih krajeva, i po mogućnosti lakiranu unutrašnjost. Problematičan je i mehanizam koji drži prednju pokretnu masku jer u nekim slučajevima zna izazvati neugodne vibracije kao i sama bočna stranica. U nekoliko smo slučajeva imali prilike da čujemo kako kućište kompletno počne da rezonuje. Tako da je dobar prvi dojam ubrzo splasnuo.

acerpredator

Intelovo srce
Unutra kućišta smestila se velika  Z68 bazirana matična ploča posebnog dizajna, a kao samo srce ugrađen je odličan Intelov Core i7 2600K. Procesor se hladi malim portabilnim vodenim sistemom koji svoj posao odrađuje i više no kvalitetno, ali čini nam se kako sistem nije baš najbolje ozračen jer se čuje protok tekućine u samom sistemu. Iako se radi o procesoru serije K on je ostavljen na fabričkom radnom taktu što nam je pomalo čudno obzirom na odličan overclocking potencijal. Acer se i ovde mogao malo potruditi i na tržište lansirati blago overclockiran računar koji bi postizao još bolje performanse. No i ovako će korisnici biti i više no zadovoljni jer su i na fabričkom radnom taktu performanse ovog računara vrhunske.
Gamere će razveseliti i Nvidijina referentna grafička kartica serije Geforce GTX570. No opet i na nju imamo malih primedbi. Kako je hlađenje procesora izrazito tiho, buka hlađenja grafičke kartice je dosta visoka. To je posebno izraženo pod opterećenjem kada je kompletan računar poprilično glasan. Ako zanemarimo tu nepovoljnu činjenicu performanse kompletnog računara su i više no zadovoljavajuće. Osim samih performansi veliki plus je i izrazito stabilan rad, čak i pod višesatnim punim opterećenjem.

Samo lepa fasada?
Na kraju ćemo se još jednom vratiti na sam dizajn ovog stolnog računara jer ipak on i jeste najvažniji deo ove priče. Bez obzira na to sviđa li vam se ili ne, vanjski dizajn je hrabar i odlično izveden. Do problema dolazi kada se zagrebe ispod površine. Pomalo jeftino kućište ruši dojam kojeg dokrajčuje nered unutar njega. Odabir napajanja je potpuno promašen i u računar ovog ranga bolje bi seo neki skuplji i elegantniji model koji ako ništa drugo barem poseduje uređenije kablove. Goli i neugkedni kablovi leže posvuda i tu ima mnogo mesta za poboljšanje. Također sama cena ovog računara je dosta visoka obzirom na ugrađene komponente. Plaćate prvenstveno brand i dizajn. Na kraju čini nam se kako je Predator stolni računar koji će mnogi kupiti na temelju njegovog spoljnog izgleda. Postoji mnogo prostora za poboljšanje. Za početak smanjiti razinu buke i pokušati s nekom malo kvalitetnijom bazom za izradu ovog kućišta.
Specifikacije: LGA1155, Intel  Z68 čipset, Intel Core i7 2600K, vodeno hlađenje procesora, 2x 4GB DDR3 1333MHz CL9, Nvidia GeForce GTX 570, HDD Seagate 7200.11 1,5TB SATA2 ST31500341AS, 2x DVD-RW, napajanje FSP 750-80APG snage 750W, Roccat gaming tastatura i miš, Windows home premium x64.