Asus ROG RAIDR Express

20. 11. 2013 | uredio | hardware

Nov

Asus je pustio u prodaju PCI Express SSD rešenje kapaciteta 240 GB, najavljeno na ovogodišnjem CES-u

asus

Asus je napokon službeno pustio u prodaju SSD rešenje ROG RAIDR Express za zahtevnije entuzijaste i igrače. ROG RAID Express demonstriran je još na CES-u, a reč je o SSD-u za PCI Express slot, koje obećava znatno veće performanse u odnosu na standardna SATA rešenja.
SSD je zasnovan na Toshibinoj 19-nanometarskoj MLC NAND memoriji te ima dva LSI SandForce 2281 kontrolera – ROG RAIDR Express čine dva SSD-a u RAID 0 konfiguraciji za optimalne performanse. Asus navodi ukupni kapacitet od 240 GB te brzine prenosa podataka do 830 MB/s za čitanje i 810 MB/s za zapisivanje, odnosno oko 100.000 IOPS-a. Tu je i praktičan DuoMode BIOS prekidač, koji omogućuje nesmetanu upotrebu ovog rešenja na starijim matičnim pločama s klasičnim BIOS-om, kao i na modernijima s UEFI-jem.
Osim toga, RAIDR Express zahvaljujući tehnologiji ROG HybriDisk može poslužiti i kao vrlo brzi cache u kombinaciji s klasičnim diskom, a Asus uz SSD isporučuje i softver CrystalDiskMark, RAMDisk te SSD TweakIT Utility. Rešenje je trenutno dostupno u Japanu po cijeni od 409 dolara, no uskoro bi se trebalo naći u prodaju i na ostalim svetskim tržištima.

asus1