Asus Eee PC X101CH

25. 12. 2013 | uredio | hardware

Dec

Novi model Asusovog netbooka temelji se na Intelovim procesorima Atom najnovije generacije, no svojim se mogućnostima i performansama ne razlikuje previše od mnogobrojnih prethodnika.

U natoč tome što ih mnogi već na netbooke gledaju kao na stvar prošlosti pojedini proizvođači još uvek ne odustaju. Pritom ponajpre mislimo na Acer i Asus. Tako nam iz Asusa stiže novi model netbooka koji se temelji na najnovijoj generaciji Intelovih iznimno štedljivih procesora Atom prozvanoj Cedar Trail. Krasi ga simpatičan i moderan dizajn pri črmu debljina kućišta ne prelazi 22 mm. Sama vanjština i ključne osobine netbooka se nisu menjale već duže vremena, pa ni ovaj Asusov netbook nije iznimka.

Cedar Trail-nova generacija Atoma

Ključna novost je hardverske prirode u obliku već spomenutog procesora Atom nove generacije. U našem slučaju Asusov netbook dolazi sa Intelovim Atomom N2600 koji radi na 1,6 GHz, maksimalna potrošnja mu iznosi svega 3,5 vati. Ovako mala potrošnja energije pre svega je posledica novijeg 32 – nanometarskog proizvodnog procesa koji je omogućio dodatne uštede po pitanju potrošnje energije. Zanimljivo je također napomenuti kako Cedar Trail Atomi ima posve novi grafički podsistem koji se iznenađujuće ne temelji Intelovom grafičkom procesoru. Naime Intel se odlučio na korišćenje grafičkog procesora PowerVR SGX545 čije razne varijante možemo pronaći kod mnogobrojnih pametnih telefona i tablet računara. I ovde nam se čini kako je prvenstveno cilj bio smanjiti ukupnu potrošnju energije.
Uz navedeni procesor hardversku okosnicu ovog netbooka čine još i dva gigabajta radne memorije, te Hitachijev tvdri disk kapacitetaod 32 GB. Ugrađeni ekran je za netbook uobičajene veličine od 10 inča uz prilično nisku rezoluciju od 1024×600 piksela. Rad na ovako malom ekranu nije nimalo ugodan i gotovo u sekundu ćete osetiti teskobu vezanu uz nedostatak adekvatnog prostora na desktopu.

Asus Eee PC X101CH

Na zapadu ništa novo

Niska cena u kombinaciji samalim dimenzijama i malom masom ostaju danas doslovno jedine prednosti netbooka. Novi se Asusov model može pohvaliti i jako dobro izvedenom tastaturom. Usprkos malim dimenzijama pokazala se dovoljno kvalitetnom za intenzivniju svakodnevnu upotrebu. Za razliku od tastature touchpad nas nije posebno oduševio.
Ono što svakako moramo napomenuti je iznimno tih rad što je posledica vrlo male potrošne energije. Nasuprot tome performanse očekivano nisu na zavidnoj razini. Procesor Atom u kombinaciji sa Windowsom 7 u Starter verziji omogućava vam obavljanje najosnovnijih zadazaka (surfovanje internetom, čitanje pošte, pokoji video na zoutubeu), međutim sve više od toga za ovaj je mini netbook veliki zalogaj. Konačno pomalo smo ostali razočarani vremenom autonomije. Pod punim opterećenjem baterija nam se, u našem klasičnom testu, ispraznila za otprilike 2 i pol sata. Premalo za jedan netbook, obzirom da će nam danas mnogi ultrabookovi ponuditi bolji rezultat