ASRock H97M- ITX/ac

18. 02. 2015 | uredio | hardware

Feb

Minijaturna H97 ploča koja će biti jako dobra osnova za sklapanje modernog multimedijalnog računara malih dimenzija
Testirali smo Sapphireovu ITX karticu koja se odlično uklapa u priču malenog ITX računara baziranog npr. baš na ovakvoj mini-ITX ploči kakva je pred nama. ASRock se kao i ostali proizvođači još davno uključio u priču s mini-ITX modelima, i baš kao i ostali proizvođači za aktualne Haswell procesore ponudio ploče bazirane i na Z97 i na nešto jeftinijem H97 chipsetu.

as97

Bežična povezanost

Pred nama je H97M-ITX/ac ploča koja na površini od 17 x 17 cm donosi Super Alloy tehnologiju elektronskih komponenata, NexFET MOSFET-e, Sapphire Black PCB i sasvim solidan raspored komponenata u odnosu na ograničenje površine. Na ploči se nalazi samo jedan pasivni hladnjak i to na H97 kontroleru, a četiri fazna VRM jedinica se ne zagrijava jako, pa joj hladnjak nije potreban. Ploča podržava sev najnovije Haswell procesore, te maksimalnih 16GB radne memorije brzine do 1600MHz.

Ploča je sasvim solidno opremljena i glavna značajka joj je WLAN i Bluetooth kartica koja dolazi s podrškom za 802.11ac (dual band, 2.4/5GHz) i Bluetooth v4.0 standarde. Tu su i dve eksterne antene koje osiguravaju dobar prijem, a sve je upotpunjeno i ASRock Cloud uslugom koja podržava multimedijalnu biblioteku, streaming sadržaja, pristup podacima s višestrukih uređaja, udaljeni pristup desktopu te korisnu Wake On WAN funkciju. Uz bežičnu mrežu tu je i klasičan Gigabitni LAN za što se brine Atheros kontroler.

Za HTPC

Zvuk je omogućen Realtekovim ALC892 7.1 kanalnim HD Audio kontrolerom, a za viš kvalitetu reprodukcije tu su i ELNA audio kondenzatori. Proširivost je omogućena jednim PCIe 3.0 x16 slotom, zatim preko pet SATA 6Gbps priključaka i šest USB 3.0, te četiri USB 2.0 priključka koji se nalaze na zadnjem I/O panelu, ali i na ploči u obliku header konektora. Video izlaza su tri – VGA, DVI i HDMi. Uz ploču dolazi i mnoštvo softvera kao što su A-Tuning, Disk Health Report, USB Key, APP Charger itd. Softver je upotrebljiv i koristan, premda nije baš na onoj razini na koju nas je naviknula konkurencija iz Asusa, pa čak i Gigabytea. UEFI interfejs je pomalo kičast no nije se teško snaći, a nudi i pregršt opcija za naprednije korisnike.
Ploča ima solidne performanse koje ipak nisu na razini Z97 modela iz jednog dobro poznatog razloga. Z97 modeli forsiraju sve jezgre na maksimalni Turbo takt, dok na primer to H97 modeli ne rade. Ipak, u skladu s namenom ovakve ploče to nije toliko značajno, a bitno je da će i nešto slabiji procesori izvući maksimum iz dostupnih ITX grafičkih kartica. Sve u svemu, ASRock je ponudio zaokružen miniITX komplet, kvalitetne izrade, sa solidnom količinom opreme a po prihvatljivoj ceni, koja će se bez problema uklopiti u moderno HTPC računalo.