Prvi 4k pametni telefon!

09. 09. 2015 | uredio | hardware

Sep

Uvek je važno biti prvi. Znaju to i u Sonyu pa su na sajmu IFA u Berlinu predstavili prvi pametni telefon sa 4k ekranom. Sonyev Z5 Premium postat će tako prvi pametni telefon koji na ekranu dijagonale 5,5 inča donosi rezoluciju od 3840×2160 piksela. Drugim rečima nova Premium Xperia moći će se pohvaliti gustoćom od 806! piksela po inču. Pa ako vam dosadašnji high end telefoni nisu mogli ponuditi dovoljno jasnu i oštru sliku, Z5 Premium bit će idealan telefon za vas.
Premium verzija Xperie Z5 zapravo je deo posve nove Soyneve serije pametnih telefona visoke klase. Osim prvog 4k telefona Sony je predstavio i klasičan Z5model, kao i kompaktnu verziju Z5 compact.

sony-z5-phones

Sva tri telefona krasi prepoznatljiv Sonyevski dizajn koji uključuje metal, plastiku i staklo. Hardverski se sva tri telefona temelje na Qualcommovom Snapdragonu 810 uz do 32 GB interne memorije za pohranu podataka. Ipak radne memorije ima po 3 GB kod Z5 i Z5 Premium, a 2 GB kod manje, kompaktnije varijante.
Z5 Premium ima ekran veličine 5,5 inča i debljinu od 7,8mm, Z5 posjeduje 5,2-inčni ekran uz debljinu od 7,3mm, dok Compact dolazi sa manjim 4,6-inčnim ekranom , a kućište mu je debljine 8.3mm.
Sva tri nova Sonyeva high end telefona ekskluzivno dolaze sa posve novim senzorom kamere, 23- megapikselnim 1/2.3-inch Exmor RS senzorom.
Značajnu novost predstavlja činjenica što je kod kompletne nove serije Z5 telefona Sony odustao od svojeg znatno izmenjenog displeja za Android, pa bi ovi telefoni trebali da dolaze sa poprilično standardnim Lollipopom 5.1.1.
Dve Sonyeve nove Z5 Xperie bi se na tržištu trebale pojaviti u oktobru, dok ćemo na 4k model Premium model morati pričekati do novembra.