Lenovo S820 – DualSIM: spoj tehnologije, mode i zanimljive cene

22. 11. 2013 | uredio | hardware

Nov

Ovo je jedan iz trilogije Lenovo smartphonea, uređaja oznake S820, DualSIM ( dual- standby WCDMA + GSM) modela. Šta model ima zanimljivo da ponudi, je li ili nije nestašan u radu, sledi u nastavku.

Lenovo S820 DualSIM –  Inspekcija dizajna, kvalitete izrade i funkcionalnih elemenata

Telo srednje veličine izrađeno od polikarbonata sjajnog premaza ( :/ ) meri 139.5 × 69.5 × 8.9 mm. Nije ga problem koristiti jednom rukom jer su rubovi ergonomski zaobljeni. Inače je ceo model vrlo kompaktno i čvrsto građen. Iznad displeja svoj dom pronalaze senzori, istaknuti logo firme i prednja kamera od  2 MP. Sasvim je dovoljna za snimanje autoportreta i video pozive. S leva na desno su Home- Menu – Back, standardne android tipke. Tu je   solidan,  dovoljno glasan mikrofon. Na vrhu je  3.5 mm priključak za mono/stereo slušalice i tipka za uključivanje/isključivanje uređaja ili displeja.

Desni bok: tipka za regulaciju glasnoće, dobrih povratnih informacija i lako pronalaziva pod prstima. Na zadnjoj strani tela je zvučnik.  Zvuk je kristalno jasan bez obzira slušate li muziku ili gledate neki film ili igrate igricu. Dobar rad može se zahvaliti “smart sound” opciji.

Lenovo S820 je opremljen 4.7-inčnim ( 11.66. cm) IPS tehnologijom displejem osetljivim na dodir, rezolucije 1280 x 720 tačaka. Maksimalna svetlina je oko 334 cd / m 2 , dovoljna je za većinu uslova, i kontrast je također dobar, prema IPS standardima. Sada, baš ako želite, gledati dugometražni film s grupom prijatelja na smartphoneu nema problema jer displej omogućuje gledanje pod uglovima od 178 °, a da pri tome nema gubitka kvalitete prikaza. Za zaštitu protiv manjih ogrebotina koristi Corning staklo, blago zakrivljeno prema dole kako bi se dobio 2.5D prikaz korištenjem tehnologije laminacije. Prikazi na displeju su dovoljno jasni, boje su dosta prirodne zahvaljujući optimalnom zasićenju. Tekst je svež, a fotografije su verno prikazane, ali ako ste do sada koristili AMOLED displej primetit će te malu razliku.
Touch je precizan i tu nemamo nikakve zamerke. Podržava do 5 istovremenih dodira.

lenovo

Lenovo S820 DualSIM – Android 4.2.2., UI i aplikacije

Lenovo S 820 koristi Android ROM, isti kao što je na Lenovo K900. Načini otključavanja displeja, aplikacijska fioka i broj od 9 početnih prikaza, sve je identično. Na zaključanom displeju je dodatak brzog pokretanja kamere , poruka itd. Prisutni su različiti stilovi i teme. Meni uključuje animirane prelaze između ekrana. Budući da model i nema hardverskih tipki, većina ikona su virtualne i prikazuju se na dnu displeja . Panel je uglavnom u sivim tonovima. Na određenim mestima dobro izgleda dok na nekima može u početku korištenja uređaja biti malo zbunjujuće. Osim Googleovih aplikacija i servisa, firma Lenovo je u saradnji sa svojim partnerima dodala neke svoje aplikacije : Meni i uređivač datoteka, prikaz vremena, Evernote, aplikacije za sinhronizaciju društvenih mreža itd. Nekako nam se čini da je font za SMS malo premali, i cela aplikacija da je malo korisnički nespretno napravljena.
Tastatura: Virtualna tastatura je lepo izvedena i nećete imati puno pogrešaka tokom unosa teksta ali kao i kod modela Lenovo P780 radi samo u portretnom modu.  Pridruženo je i ” Google Voice tipkanje, ali nije na nekom nivou. Svidelo nam se je da tokom unosa teksta moguće i zumiranje teksta što je vrlo korisno kod kopiranja određenih reči ili delova rečenice.
Internet: UC Browser je alternativa, android i Google Chrome browserima. Oba su dobra jedino što UC Browser ima nešto više opcija za postavke.  Stranice se učitavaju relativno brzo, zoom je također osetljiv, nismo uočili nikakve probleme. Dostupne su određene kontrole gestama poput podešavanja glasnoće tokom reprodukcije muzike, ili tonova obaveštenja na maksimum kada je uređaj u džepu ili torbi, automatsko utišavanje zvuka zvona nakon što podignemo uređaj. Tu je i pametno javljanje na poziv, odnosno kada smartphone približimo glavi (uvu) automatski dolazi do uspostave poziva s osobom koja nas zove, i pametni dodir što uključuje, na primjer, da dodirom palca na displeju aktivira otvaranje menija i spuštanje bara za obaveštenja.

Tehnička specifikacija i njena funkcionalnost

Sveobuhvatna konfiguracija je dobrih performansi iako nije top model. Nesmetan rad Lenovo S820, osigurava MediaTek MT6589 procesor koji ima četiri fizičke jezgre takta od 1.2 GHz, uz podršku 1 GB RAM-a. Interna memorija ima kapacitet 4 GB i može biti proširena pomoću microSD kartice. Isto tako možete ako ste malo tehnički potkovani napraviti reparticioniranje ROM-a uz pomoć CWM skripte. Na sintetičkim testovima pokazao se kao hardverski model srednjeg ranga, što u stvari i je.
Procesor u kombinaciji s GPU PowerVR SGX 544MP omogućava da se 2D igre dobro vrte i glatko izvode. Isto tako, bez obzira na to što je Lenovo UI hardverski zahtevni panel, nismo uočili lagove u meri da mogu intenzivno smetati. Što se tiče bežičnog povezivanja i pripadajućeg panela, sve je standardno : tu su Wi-Fi 802.11a/b/g/nc podršku za Wi – Fi Direct , Bluetooth 3.0 , FM radio. S prijemom 3G i WiFi signala nismo imali problema u smislu gubitka niti brzine.
Baterija 2000 mAh-a je dovoljno da izdrži od jutra do kasnih večernjih sati uz konstantno aktivan 3G ili u kombinaciji s WiFi modulom. Kada smo već kod baterije, treba naglasiti da Lenovo kao proizvođač vrlo pedantno pristupa pitanju autonomije.
Za potrebe svojih uređaja razvili su aplikaciju „Lenovo Power“ koja doista omogućuje da uštedite kapacitet baterije tako da uglavnom možete biti sigurni da usred dana neće vam se smartphone ugasiti, osim ako baš nećete ekstremno koristiti uređaj.

Multimedija

Smartphone dolazi s kamerom od 12 MP koja snima fotografije u 4:3 i 16:9 formatima (4096 x 3072 i 4096 x 2304 ).
Softver donosi gomilu scenskih postavki (HDR, noćni način rada, panorama, makro, itd), regulaciju balansa bele boje i određivanje ISO vrednosti, dodavanje specijalnih efekata poput ribljeg oka, kaleidoskopa itd. Ne nedostaje niti kontinuirano snimanje (burst mod) ali morate držati celo vreme prst na tipki za okidanje dokle želite da dolazi do akcije (maksimalno do 100 kontinuiranih fotografija). Znači, proces nije automatizovan kao na nekim drugim modelima. Postoji ceo niz mogućnosti za uređivanje snimljenih fotografija ali i samog načina njihovog prikaza u Super Galeriji. Inače Super Galerija je prilično zanimljiva a sortiranje multimedijalnih sadržaja je vrlo slično kao na Facebook timelineu.Fotografije mogu biti prikazane u jednom mozaiku, kao puzzle i moguće ih je spojiti korištenjem Jigsaw moda za objavljivanje na Facebooku, Instagramu i sl. Zgodna je opcija da možete napraviti i GIF animacije. Uspeli smo da napravimo dobre fotografije i ugodno smo se iznenadili postignutim rezultatima kao i dobrim fokusom.
Za video postoji elektronska stabilizacija slike što je prilično važan element kod snimanja videa. Prema našem mišljenju, neophodna podrška za video dok za snimanje fotografije i nije toliko.
Audio-vizualni aspekt je bolji nego što smo očekivali. S820 podržava 720p video reprodukciju. Isprobali smo pokrenuti FLV video datoteku na 1080 p, i možemo reći da je još uvek reprodukcija vrlo glatka.
Model je osmišljen da optimizuje multimedijalno iskustvo na pametnom telefonu. Lenovo S820 će u svakom slučaju zadovoljiti potrebe za konzumacijom zabavnih sadržaja poput gledanja filmova, surfovanje internetom pa čak i čitanje knjiga.
Što se tiče estetike, iako je to dijelom relativan element za svakog korisnika, mogli bi se pohvaliti ovim Lenovo modelom. Ukratko, Lenovo S 820 je ozbiljan konkurent u svom cenovnom rangu.