LG G Flex

12. 01. 2015 | uredio | hardware

Jan

Budućnost su fleksibilni, savitljivi, preklopivi ekrani. Barem tako kažu. No dok ovakvi ekrani ne budu tehnološki spremni za mainstream tržište moraćemo se zadovoljiti zakrivljenim ekranima. LG je jedan od svojevrsnih pionira kada govorimo o zakrivljenim ekranima. Već smo imali priliku videti njihove modele zakrivljenih OLED televizora. Stoga nas i ne čudi previše što se upravo LG među prvima odlučio eksperimentisati sa zakrivljenim ekranom kod pametnog telefona.Tako je nastao G Flex.

lgflex

Zakrivljen i fleksibilan

Zapravo je ono Flex u nazivu pomalo preterano. Jasno ovo nije savitljivi telefon. Barem ne doslovno. Moći ćete ga odgovarajućim pritiskom saviti do određene mere bez da ste ga oštetili u bilo kojem pogledu. Zapravo je stvarno savitljiv sam ugrađeni ekran.
Kompletan dizajn je poprilično inovativan. Zapravo je sama povrsina telefona blago zakrivljena. Nakon određenog vremena ovu zakrivljenost uopste više nećete primećivati. Reč je poprilično o velikom telefonu, kojega možemo strpati u klasu phableta, ukupne debljine 8,7 mm. Sa svojim 6-inčnim ekranom deluje impozantno. Ipak u LG-jevom stilu G Flex je poprilično kompaktan uređaj obzirom na veličinu ekrana. Svemu dakako pridonose zakrivljena površina, izuzetno tanki rubovi oko ekrana i izostanak fizičkih tipki na samom uređaju.
G Flex je napravljen od plastike, međutim posebno je zanimljivo kako je zadnja strana telefona prekrivena posebnim materijalom koji bi trebao biti daleko otporniji na grebanje i slična oštećenja. LG čak tvrdi kako će eventualne ogrebotine same nestati nakon nekog vremena. Ovo teško možemo potvrditi obzirom da je naš demo testni primerak već prošao sve i svašta. Baterija nije izmenjiva, a G Flex nema ni slot za micro SD kartice.

Tajna je u ekranu!

Zakrivljenost G Flexu omogućuje ugrađeni ekran koji je zapravo daleko fleksibilniji od samog uređaja. Reč je posebnom P-OLED ekranu. Slovo P označava kako se kod ovog ekrana, umesto staklene površine na kojoj se inače nalaze svetleće diode, koristi plastični supstrat što ekran čini savitljivim.
Ovo je poprilično nova tehnologija koja će se zasigurno dalje ubrzano razvijati. Poput svakog OLED-a ugrađeni se ekran ističe odličnim kontrastom, širokim vidljivim uglom i vrlo dobrim prikazom boja. Pritom LG nudi nekoliko predefinisanih postavki prikaza. Preporučujemo da odaberete opciju Neutral koja omogućava najverniji prikaz boja. Maksimalna razina svetline nije izuzetna, kao ni ukupno gledano gustoća piksela po inču. No prilikom svakodnevnog korištenja uverili smo se kako je reč o prilično dobrom ekranu.
Nažalost kao i kod svaka nove tehnologije i ovde postoje određeni problemi. Naime čini se kako pojedinačni pikseli nisu podjednako osvetljeni što uzrokuje pojavu čudne mrežaste strukture koja podseća na mrlje na samom ekranu. Ovo je zapravo teško opisati dok ne vidite uživo. U svakom slučaju utiče na kvalitet prikaza, iako se sam neželjeni efekt drugačije manifestuje ovisno o podlozi i sadržaju na ekranu.

Iznenađujuće funkcionalan

G Flex dolazi sa posebno modifikovanom verzijom Androida, iako je nažalost reč o zastarelom Jelly Beanu. LG se doista potrudio da softverski interfejs izgleda poprilično drugačije, premda možete odabrati i verziju interfejsa koja se koristi na ostalim LG-jevim telefonima.
Svidele su nam se na primer Live pozadine ekrana, posebno na ekranu za zaključavanje, koje vizualnim efektima dočaravaju dan ili noć, odnosno trenutno vreme. Posebno su zbog veličine ekrana zanimljive opcije QSlide i Multi-Window. Prva uobičajena za LG-jeve telefone, omogućava smeštaj dve aplikacije na ekranu jedne pored druge ili jedne preko druge. Druga pak u Samsungovom stilu omogućava da za svaku od dve pokrenute aplikacije odredite koliku će površinu ekrana zauzeti. U svakom slučaju softverski G Flex poseduje dobro organizovan interfejs sa velikim brojem naprednih opcija.
Konačno moramo se ovde dotaknuti i samih performansi. G Flex se hardverski temelji na Snapdragonu 800 koji još uvek predstavlja vrlo moćno rešenje u svetu pametnih telefona. Performanse su više nego dobre, a obzirom da ovde koristi ekran HD rezolucije i moderne 3D igre rade bez problema.
Poprilično nas je zanimalo i vreme autonomije. Na kraju se pokazalo kako ugrađena baterija velikog kapaciteta itekako pomaže, pa smo sa G Flexom bez problema zabeležili dva dana manje intenzivnog korištenja. Posebno se iskazao prilikom reprodukcije videa, pa možete očekivati i do 15 sati neprekidne reprodukcije ovisno o kvaliteti video sadržaja
Na kraju zaključićemo kako je G Flex kao jedan od prvih zakrivljenih telefona iznenađujuće funkcionalan. Pozdravljamo inovativan dizajn i neke zanimljive opcije. Jasno LG ima još dosta toga da popravi, međutim želite li nešto drugačije ovaj telefon svakako predstavlja samo početak jedne naprednije, fleksibilnije priče.