Apple kreće u osvajanje novih tržišta

28. 05. 2014 | uredio | hardware

May

Apple je definitivno jedan od svetskih informatičkih velikana. Da ne dramatizujemo, sam Apple je svestan te svoje veličine i potrebe koja stoji pred njegovim proizvodima i u skladu s tome se vodi i politika same kompanije. Budući da su ostali velikani počeli ozbiljno pretiti vreme je da Apple pokaže zube i napravi korak napred u odnosu na njih.

apple

U IT svetu potrebno je uvek biti korak ispred konkurencije bez obzira na to koliko se ona činila slabom. U slučaju Apple konkurencija nije slaba, nego baš naprotiv, konkurencija je izuzetno jaka. Samsung je polako, ali sigurno počeo dobivati sve više na važnosti na američkom Apple-ovom tržištu. Takve pretnje mogle bi u skoroj budućnosti uzdrmati Apple. Ipak, Apple je odlučio uzvratiti udarac i poboljšati svoj položaj na tržištima na kojima nije toliko dominantan. Smer u kojem ide ovaj američki velikan je jačanje uticaja na istočnom tržištu, gdje sada vladaju neki drugi proizvođači. Uticaj na tom tržištu mogao bi biti od velike važnosti jer se radi o iznimno velikom tržištu.
Prvi koraci od strane Apple-a već su poduzeti, a to je zapošljavanje novih radnika na tom tržištu. Tako je Apple zaposlio oko 600 novih radnika na području Kine i Tajvana. Brojka od 600 novih radnika zvuči veliko, ali to je gotovo ništa kada znamo da u Apple-u radi nešto više od 80 000 radnika. Novi radnici koje smo maločas spomenuli su inžinjeri, a osnovni zadatak će im biti pojačati uticaj Apple-a u navedenim zemljama. Iako, neki nagađaju kako je Apple polako počeo odstupati od svoje politike ‘dizajniranja uređaja u Americi’, teško je veroavati da će Apple tako nešto priznati. No, verovatno ima nešto istine i u tome jer su u Apple-u u potrazi za novim i svežim idejama što im radnici s drugog kraja sveta svakako mogu pružiti.