Netbook nove generacije

03. 03. 2014 | uredio | hardware

Mar

Ako ste uživali u netbook eri, Asus Transformer Book T100 je pravi izbor za vas.

Najveća zamerka Windows Phone OS-u je nedostatak aplikacija koji je još vidljiv, iako se Microsoft trudi da motiviše programere. Stari dobri Windows ne pati od ove boljke, pa svaki mobilni uređaj s „klasičnim“ Windows-om pozdravljaju svi koji su navikli na obilje Windows rešenja, pogotovo poslovnih.
Simpatična tamnosiva spravica je gotovo u milimetar (i gram) slična Eee PC seriji netbook-a, uz bitni stavku da može da se rastavi na ekran u kome se nalazi sva pamet uređaja i koji tako postaje Windows tablet. Ekran je osetljiv na dodir, pa tako demonstrira punu kooperativnost Modern UI interfejsa. Obradovaće vas i činjenica da je ekran izrađen u IPS tehnologiji, dakle ima veoma dobar peikaz, a u odnosu na netbook povećana je i rezolucija. Iako su se neke kolege žalile što ekran nije Full HD rezolucije, smatramo da je dovoljno za dijagonalu od 10,1“ i da bi povećanje na Full HD samo otežalo rad u desktop režimu. Možda će i desktop režim moći da se prilagodi većim rezolucijama na manjem ekranu (zapravo već može), ali navika je navika – uostalom, postojanje klasičnog Windows desktop-a i mogućnost instalacije uobičajenih Windows aplikacija su najveći razlog zbog koga biste se opredelili za ovaj koncept. Čak i u „tablet modu“ može se obaviti dosta toga ekranskom tastaturom.
Na tabletu su osnovni tasteri i priključci. Pored onog za uključivanje, tu je kontrola jačine zvuka i Windows taster, a od priključaka, tu su micro HDMI i micro USB preko koga se uređaj napaja i puni baterija. Ulaganje tableta u dock je sasvim jednostavno i dodtani uređaji se prijavljuju trenutno. Pored tastature i touchpad-a, tu je i standardni USB 3.0 port koji ćete verovatno upotrebiti za dodatni disk. Napominjemo da osnovna verzija ima svega 32 GB eMMC memorije (neka vrsta SS-a), ali nam se čini da je ipak bolje nategnuti budžet za 64 GB verziju (razlika u ceni je svega 4500 dinara). Postoji i verzija dock-a u koji je ugrađen klasični hard disk od 500 GB, što je takođe primamljiva varijanta, jer čak i s takvim dock sistemom masa uređaja iznosi 1,25 kg.

Asus_Transformer_Book_T100

Radna memorija je 2 GB od čega integrisana Intel HD grafika angažuje jedan deo, pa je korisniku na raspolaganju oko 1,86 GB. Asus se zato opredelio za malo (memorijski) štedljiviju 32 bitnu verziju Windows-a, a sve skupa deluje kao skladna celina koja radi s vrlo pristojnim odzivom – naravno, ako ne preterujete s brojem istovremeno otvorenih programa. Za to je dosta zaslužan novi Intel Bay Trail procesor s četiri (prava) jezgra, koji na 1,33 GHz može da obavi dosta istovremenih zadataka. Utisak da sedite za „pravim“ računarom pojačava ugrađena HD kamera, mikrofon i solidni Sonic Master zvučnici. Sve u svemu, Transformer Book T100 kada je dokovan daje utisak ozbiljnog računara u smanjenom izdanju što je, pretpostavljamo bila i namera proizvođača. Lepo je i što uz njega dobijate kompletan Office 2013, doduše u Home and Student verziji koja nema Outlook.
Ono što će vam možda nedostajati iz „novog sveta“ je manjak mobilnih senzora. Tablet ima detektor orijentacije, ali nema NFC-a, GPS-a, a nije predviđena ni 3G/LTE opcija za povezivanje. Ipak tu su dobar WiFi (a/b/g/n) i Bluetooth četvrte generacije, pa teterujte internet s mobilnog telefona, a na Bluetooth povežite spoljni GPS.
Asus još jednom zaslužuje sve komplimente za inovativan pristup i odličnu realizaciju uređaja koji je odmeren i veoma dobro komponovan, a korisniku uz umerenu cenu pruža baš ono što se od njega očekuje.