3D prezentacije – ViewSonic PJD5234L

26. 03. 2014 | uredio | hardware

Mar

Sa ViewSonic video projektorima nove generacije baziranim na Texas Instruments DLP tehnologiji smo već imali prilike da se sretnemo, te iako više preferiramo gledanje sadržaja na kvalitetnom televizoru, draž koju nudi gledanje filmova na dijagonali od nekoliko metara je teško zanemariti. Iako su moderni projektori daleko ispred izbledele slike i niske rezolucije koja se tradicionalno vezuje za njih, činjenica da je potrebno odvojiti pozamašnu površinu zida i spremiti zamračenu prostotriju odbija mnoge od korišćenja ovakvog tipa uređaja u kućnim uslovima. Međutim, u poslovnom okruženju, gde dobro odrađena prezentacija znači prenetu poruku i potencijalnu zaradu, kvalitetan projektor je gotovo neophodan deo inventara.
Upravo to je razlog iz koga se ViewSonic odlučio za odnos 4:3 odnos stranica na svom novom PJD5234L modelu. Iako to u widescreen možda deluje zastarelo u poslovnoj, a i u edukativnoj, svrsi jeste daleko poželjniji usled mnogostruko veće količine sadržaja već odrađenog u ovom formatu. Mogućnost da izvor slike bude PC povezan putem VGA ili HDMI veze, ili neki od uređaja vezanih na S-video ili kompozitne ulaze nudi zaista veliku fleksibilnost, a uz pomoć daljinskog ispravljača ili putem tastera na samom projektoru je veoma lako moguće brzo prebacivanje između različitih ulaznih signala, te time dinamičnost prezentacije podići na viši nivo.
Maksimalna dijagonala slike koju PJD5234L može da prikaže iznosi 7.61m, ali rezolucija od 1024×768 piksela može postati usko grlo na toj dijagonali ukoliko su detalji bitni, 3-4 metra je daleko adekvatnije ukoliko je oštrina slike primarna. Lampa jačine 3000 ANSI lumena pruža jarku belu boju, ali bez očekivanog „ubijanja“ boja, pa čak i pri reprodukciji sa uključenim svetlom u prostoriji. Crna je očekivano problematična, zahvaljujući kontrastu 0d 15000:1 crna slova na beloj pozadini deluju odlično, ali pri gledanju video sadržaja, osim ako u prostoriji ne vlada potpuni mrak, se, zapravo, pre može smatrati sivom.

viewsoinc_PJD5234L

Mimo crne, reprodukcija ostalih boja je kao i kod ostalih BrilliantColor modela prijatna na oko i dobrog zasićenja čak i na ispod 70 odsto podešenog kontrasta. Dinamičke scene ne predstavljaju problem za ovog VewSonic-a, akcione scene u filmovima teku glatko i bez gutanja frejmova koja se dešava na jeftinijim uređajima. Iznenađujuća je mogućnost reprodukcije 3D stereoskopskog sadržaja, te iako smo je viđali kod prethodnih modela, nismo očekivali ovu tehnologiju na projektoru koji nije primarno namenjen gledanju filmova. Naravno, naočare se ne dobijaju u kompletu i potrebno je doplatiti oko 100 evra za njih. Ni cena samog projektora nije mala, sa 480 evra je izbor pri kupovini zaista veoma širok. U obzir treba uzeti i održavanje, rezervna lampa košta oko 200 evra, ali pruža do 10000 radnih sati, uz korišćenje funkcije dinamičkog prigušivanja svetla, što je gotovo duplo više od konkurencije.
Sveukupno gledano PJD5234L je interesantan uređaj koji pruža zaista veoma kvalitetnu sliku i dug radni vek, ali je diskutabilno da li je zaista bilo potrebno dodati podršku za 3D reprodukciju koja će teško videti primenu u situacijama za koje je primarno namenjen, a značajno je podigla njegovu cenu. Ipak, ukoliko cena nije problem, PJD5234L je vredan pažnje.