Novi Google automobil bez vozača

29. 05. 2015 | uredio | hardware

May

Automobili bez vozača svakako su budućnost vožnje po putevima te stoga ne čudi velik interes raznih firmi koje žele što pre osigurati svoje mesto na tom tržištu. Jednom kada krene s produkcijom i prodajom, uvereni smo da će nastati pravi boom na tržištu jer ovo je masina koji svi žele. Još ako će cene biti prihvatljive sigurno tržište može narasti u velike razmere u jako kratkom roku.

google-automobil
Jedan od pionira ove ideje vozila bez vozača jeste i Google koji je svakim danom sve bliže savršenoj verziji ovog vozila. Google samovozeći automobili već kruže duže vrijeme putevima i do sada nisu izazvali nikakvih problema, što je dodatni vetar u leđa kompaniji. Iako nemamo službenih brojki koje bi pokazale koliko ljudi radi na razvoju ovog automobila, verujemo kako se radi o velikom broju ljudi. Ovaj proizvod mogao bi postati Google-ova nova glavna uzdanica u narednim godinama. Bez obzira na to koliko automobilska industrija ima novaca i znanja da razvija super upotrebljive automobile, na području samovozivih automobila Google je i dalje na vodećoj poziciji.
Pre dosta vremena Google je na puteve pustio automobile koji nose naziv Lexus RX450h i koji su se pokazali vrlo uspešnima u svladavanju svih prepreka. No, nedavno su odlučili kako će pustiti i novu verziju u saobracaju, što dokazuje da se na razvoju užurbano radi. Nova verzija zapravo je minijaturni automobil koji je razvijen paralelno s gore spomenutim Lexusom, s time da su uzeta znanja koja je Lexus do sada skupio te je sistem minijaturnog automobila još dodatno nadograđen. Informacije koje su dostupne tvrde kako novi automobil ima u svojem softveru znanja koliko i vozač sa 75 godina iskustva vožnje na putevima.
Novi Google-ov automobil može postići maksimalnu brzinu od 40 km/h, a sigurni smo kako će to u budućnosti rasti kada se pokaže da je ovaj automobil u potpunosti siguran. Nadalje, sastoji se od dva sedala, a sadrži i osnovne upravljačke komande poput gasa i kočnice. U sebi ima ugrađen i upravljač koji je moguće ukloniti po potrebi ako vam smeta. Sve u svemu zvuči super koncept koji se pokazao vrlo funkcionalnim, samo nam ostaje pitanje koliko će iznositi cena kada sve jednog dana krene u prodaju.