Uspeo hakerski napad na iOS uređaje

11. 11. 2015 | uredio | software

Nov

Appleovi uređaji važe za jedne od najpouzdanijih na tržištu i stvarno se retko događa da neki hakerski napad uspe naštetiti visokom nivou sigurnosti koji ti uređaji imaju. No, kako to obično biva u svetu tehnologije, ne postoji sustem koji je u potpunosti siguran i koji može s pravom tvrditi da je neprobojan. U hiljadama i hiljadama linija koda koji pokreću te naše pametne uređaje, zasigurno se nalazi nekoliko propusta, samo je pitanje kako te propuste pronaći. I dok ćete vi tvrditi kako je to težak i naporan posao, neki su prionuli tom poslu i uspeli pronaći put do hakiranja Appleovih uređaja.

haker

Chaoukij Bekrar je osnivač relativno mlade kompanije Zerodium, a ako je verovati njegovim rečima ovog je vikenda uspešno izvršena provala na Apple uređaje, odnosno na iOS sistem. Naime, Zerodium je postavio izazov u kojem je cilj bio upravo provala na iOS uređaje, a sretnik koji je to uspeo zaradio je čak milion dolara.
Osnovni cilj izazova bio je pronaći način kako izvršiti daljinsko jailbreakanje iPhone ili iPad uređaja na najnovijoj platformi 9.1, odnosno 9.2b. Ono što se time može postići jest da neki treći korisnik ima puni pristup uređaju i može instalirati na uređaj što god želi. Dakle, radi se o ozbiljnoj greški koja se potkrala negde u linijama koda Appleovih developera.
Ovaj izazov traje već neko vreme, no do sada su mnogi timovi pokušavali rešiti to, ali u potpunosti bezuspešno. Dva tima zapela su na istom problemu nakon što su uspeli proći deo barijera koje iOS ima. No, ovaj je vikend to čini se ipak uspelo jednom timu i to svega nekoliko sati pre kraja nagradnog takmičenja. Pobednički tim tako je uspeo pronaći niz ranjivosti unutar iOS sistema te su prešli sve prepreke koje su im stajale na putu za daljinski pristup uređaju. Ovime su dokazali kako bez obzira na pouzdanost sistema, uvek postoji neki deo koji je ranjiv i preko kojeg se može neovlašteno upravljati uređajem.