iPhone 6s

02. 11. 2015 | uredio | hardware

Nov

Donosimo ekskluzivan prvi pogled na najnoviji Appleov 4,7-inčni pametni telefon. I to ne bilo koji model. Uređaj koji smo uspeli da pribavimo za potrebe testiranja ima pozamašnih 64 GB interne memorije za pohranu podataka.
Apple tvrdi kako je ovo njihov najbolji pametni telefon dosada. Mnogi će se verovatno složiti s ovakvom tvrdnjom. Vizualno se 6s uopšte ne razliukuje od prethodnika. Prema službenim specifikacijama je marginalno teži i deblji od dobro poznate 6-ice, ali prilikom svakodnevnog korištenja nećete primetiti ovu razliku.

iPhone-6S

Tri su ključne novosti odnosno unapređenja koje S model donosi u odnosu na iPhone 6. Pre svega tu je po prvi puta Force touch ekran koji prepoznaje jačinu pritiska, poboljšana kamera čija je rezolucija sa 8 podignuta na 12 megapiksela i konačno novi Appleov interni procesor A9.
Predstavljanje iPhonea 6s Apple je iskoristio za prezentaciju novog softvera u obliku iOS-a 9 koji je u međuvremenu nadograđen na verziju 9.1.
Ukoliko bismo sagledali naše prve dojmove nakon što smo nekoliko dana koristili novi iPhone možemo reći kako je reč o izuzetno brzom telefonu kojeg je ugodno koristiti (premda je dosta velik obzirom na veličinu ekrana), koji se može pohvaliti vrlo kvalitetnom kamerom, a novi trik sa ekranom koji prepoznaje jačinu pritiska se pokazao funkcionalnijim nego što smo mislili.