SEO stručnjaci na teškim mukama

13. 01. 2014 | uredio | software

Jan

SEO stručnjaci u poslednje vreme muku muče s raznim velikim promenama koje im Google uvodi. Optimizacija za pretraživače pre nekoliko godina i danas sasvim je na različitoj razini. Danas mnogo činjenica koje su nekada bile važne za dobar rang na Google pretraživaču, postaju nevažne i gotovo ignorisane.
I dok s jedne strane SEO stručnjaci vrše prilagodbu na novi režim, Facebook ekspertima još je i teže. Na Facebooku se u poslednje vreme stvari odvijaju znatno brže i takav ritam teško prate i najbolji Facebook ‘radnici’. Facebook sve manje podržava i promoviše besplatni sadržaj, a sve više želi od korisnika da za široku vidljivost svog sadržaja plate i određenu cenu. Ako se takav tempo nastavi na Facebooku, uskoro ćemo za svaku objavu koju želimo da neko vidi, platiti neku svotu novca.
Ipak, vratimo se mi na SEO. U 2013. godini Google je korigirao algoritam pretraživača čak 13 puta. Ipak, značajnije promene dogodile su se godinu pre kada je bilo zabeleženo čak 37 promena. Najnoviju promenu algoritma Google je nazvao Hummingbird, ali ona ipak nije značajnije uticala na pozicioniranje na Googleu. Jedna od najvećih promena dogodila se PageRanku, koji više gotovo ne nosi nikakvu težinu. Već duže vreme algoritmi se podešavaju tako da PageRank nema uticaja, gotovo nikakvog, na pozicije na Google-u.

google-seo

Poslednje promene najviše su udarile po ključnim rečima. Pre dotičnog vremena mogli ste se služiti Google Analyticsom kako bi stekli uvid u ključne reči pomoću kojih korisnici pronalaze vaš web sajt. Danas algoritmi sadržaj ne filtriraju prema ključnim rečima, već je fokus bačen na kvalitetu sadržaja. Kvalitetniji sadržaj bi trebao biti u vrhu pretraga, neovisno o tome koje ključne reči ste postavili u vaš sadržaj.
Google ima plan da pretrage na njegovom pretraživaču postanu što prirodnije, odnosno da korisnik postavi kompletno pitanje pa Google pronađe i konkretan odgovor za njega. Verujemo da će novi algoritmi zasigurno poboljšati iskustvo korištenja Google pretratraživača, a SEO stručnjacima zadati dodatne glavobolje.