Kako stoji Apple Watch na tržištu?

13. 11. 2015 | uredio | hardware

Nov

Apple Watch na tržištu je već više od pola godine i mnogi se pitaju kako stoji Apple u vezi s njegove prodaje. Konkretnih rezultata od strane Apple-a nema, pa mnogi nagađaju da prodaja trenutno stagnira i da Apple ne može biti zadovoljan rezultatima. No, sve su to pusta nagađanja koja su utemeljena na pretpostavkama, a više informacija zasigurno će nam dati Apple jednom prilikom (možda).

apple_sat_apmetni

Pametni sat koji je pre pola godine svetu predstavio Apple, naišao je na pozitivne reakcije korisnika i počela je prava euforija. Kupovina ovog sata rezultirala je time da je u samo nekoliko nedelja Apple prodao više pametnih satova, nego što su to učinili svi veliki konkurenti zajedno u godinama iza nas. Dakle, početak je bio sjajan i iz Apple-a su se hvalisali kako je broj prodanih pametnih satova premašio broj prodaje pametnih telefona. No, nakon nekog vremena cela se situacija smirila i utišala i čini se da je Apple Watch pao u senku nakon sjajnog početka. Mnogi analitičari proteklih su nedelja poručili kako je vrlo izvesno da je prodaja satova podbacila i da se Apple iz tog razloga ne želi pohvaliti konkretnim brojkama. Bez obzira kakve te brojke bile, sigurni smo da su Appleu donele solidnu zaradu, ali su premašile i konkurente na tržištu što je vrlo bitan podatak.
Jedna od pretpostavki koja može potvrditi analize stručnjaka jeste i činjenica da Apple Watch postaje sve jeftiniji, odnosno cena mu je na određenim područjima sve niža. Na primer, deo trgovina u SAD-u prilikom kupovine novih iPhone uređaja nudi vam popust od 50 dolara na kupovinu pametnog sata. Iako se možda radi samo o akciji kratkog roka, pitanje je želi li Apple time privući kupce da poveća tržište ili da prikupi lojalnost korisnika. Nešto od toga sigurno je tačno, te ne treba previše zazirati od činjenice da prodaja satova uveliko ovisi i o prodaji pametnih telefona. Bilo kako bilo, Apple već užurbano radi na novom modelu pametnog sata koji bi prema svemu sudeći trebao biti predstavljen u prvoj polovini sledeće godine. No, o tome ćemo za kojih par mjeseci.