Siri ima jedan veliki propust

24. 08. 2015 | uredio | software

Aug

Virtualni asistenti polako postaju standardni deo novih gadgeta, a posebno se to odnosi na pametne telefone. Jedan od najpoznatijih virtualnih asistenata je Siri koji je standardni asistent za Apple uređaje. Iako Apple u svetu tehnologije ima status nepogrešivosti bilo da je u pitanju neka novotarija ili neka postojeća funkcionalnost, uvideli smo u protekloj godini da i Apple ima nekih propusta. Najnoviji otkriven propust vezan je upravo uz virtualnog asistenta Siri, a propust bi mogao imati i značajnije posledice ukoliko Apple ne reaguje na vreme i popravi grešku.

siri_asistent

Siri se kroz protekle mesece pokazao kao vrlo zahvalan i koristan virtualni asistent, no s obzirom na to da je cela tehnologija još relativno sveža jasno je bilo da unutar sistema postoje moguće greške. Jedna takva ovih je dana uzdrmala javnost, a slobodno možemo reći da se radi o dosta velikom propustu unutar sistema. Naime, ako virtualnom asistentu Siri kažete da napuni bateriju telefona do 100 posto, on će reagovati dosta drugačije nego što ste to vi od njega tražili. Siri će pozvati službu za spašavanje, što nije nikako dobro jer znamo da takve brojeve nije pametno zvati ako se na radi o nekoj opasnoj situaciji. Ukoliko kažete Siriju da napuni bateriju do 100 posto, a nakon toga spomente i ime neke osobe koja se nalazi u vašem imeniku, Siri će uspostaviti poziv prema toj osobi.
Dakle, radi se o dosta velikom problemu kojeg Apple mora što pre sankcionisati kako korisnici ne bi došli do značajnih problema. Zanimljivo je to kako se Apple još uvek nije službeno oglasio sa saopstenjem o ovom problemu, iako je svima jasno da problem postoji. Videcemo kako će se situacija razvijati, a možda se uskoro pojavi i još neki problem usko vezan uz taj deo jer znamo da se na mestu grešaka nalazi najčešće još drugih grešaka.