Samsung obećava bezbedniji Tizen

08. 01. 2016 | uredio | software

Jan

Posle godinu dana ranjivosti pametnih televizora koju su poneki zlonamerni korisnici iskorišćavali, Samsung prelazi u ofanzivu i obaćava da će modele pametnih televizora za 2016. godinu biti mnogo teže hakovati.

gaia

U kompaniji su razvili bezbednosni sitem nazvan Gaia, od koga očekuju da radi otprilike isto ono što Knox radi na telefonima. Na primer, podatke o svojoj kreditnoj kartici možete da zaključate PIN-om, podaci koji izlaze iz televizora će biti kriptovani, a biće ugrađen i sopstveni anti-malware sistem. Osim toga, u televizore će se ugrađivati i čipovi za hardvesku enkripciju – tako da će hakeri imati mnogo više problema ako pokušaju da pristupe mikrofonu na vašem pametnom televizoru, ili kameri ako je imate. Sa idejom da nadoknadi dosadašnje nepredviđene gubitke u profitu, Samsung mnogo ulaže u “internet stvari”, u kojem pametni televizori imaju centralno mesto. U komapniji smatraju da će se korisnicima svideti ideja da iz fotelje upravljaju osvetljenjem, grejanjem ili garažnim vratima, bez prekida u gldanju omiljene serije na TV-u. Ako bi u takvom konteksu pametni televizori došli na loš glas, kao nešto se lako hakuje, Samsung bi izgubio ogroman deo tržišta.

Ove teme su dobile na značaju pre nekih godinu dana, kada se otkrilo da operativni sistemi u televizorima vode prilično opuštenu bezbednosnu politiku. Istraživači koji se bave pitanjem bezbednosti podataka na internetu utvrdili su da televizori ne obraćaju mnogo pažnje na proveru servera na koje šalju podatke – a budući da televizori prate navike korisnika i obično ostavljaju uključen mikrofon na televizoru, gomila podataka lako je mogla da završi na pogrešnom mestu. Samsung je rešio da tome stane na put; nadamo se da će i drugi proizvođači krenuti tim putem.