Mozilla Firefox napokon na iOS-u

13. 07. 2015 | uredio | software

Jul

Mozilla Firefox trenutno je vrlo dobro stojeći web browser. U poslednjih nekoliko godina dominaciju na tom području preuzeo je Google Chrome, dok je najveći gubitnik postao Internet Explorer. Mozilla je nekako unazad nekoliko godina održala svoj status i nije se njena pozicija odnosno broj korisnika nije se drastično promenio.

mozila_firefox_apple

Ono što se dosta često menja kod Mozille jeste verzije sistema koje u svojoj svakoj novoj varijanti dobivaju razne nadogradnje i poboljšanja. Korisnici prepoznaju taj trud i spremni su nagraditi Firefox privrženošću. No, kod te privrženosti nastaje jedan problem, posebno u slučaju ako ste vlasnik pametnog telefona s iOS sustavom. U tom slučaju trenutno ste onesposobljeni koristiti vaš omiljeni web browser na svom prenosnom pametnom uređaju. Naime, Mozilla Firefox do sada nije imala verziju aplikacije za korištenje na iOS sistemu iz razloga što nisu hteli da prihvate pravila koja nalaže Apple. Ipak, čini se da su se u Firefox-u predomislili i prihvatili ono što Apple zahteva jer je ovih dana bilo moguće prijaviti se na beta testiranje aplikacije za iOS sistem.
Da bi internet preglednik stigao na Apple pijacu aplikacijama potrebno je da koristi navedeni engine koji je Apple propisao. Do sada su korištenje toga u Firefoxu odbijali, no ipak su na kraju odlučili kako će prihvatiti uslove jer propuštaju veliki broj korisnika ne imanjem aplikacije za iOS. Tako je nastala Mozilla Firefox za iOS koju će ovih dana mnogi beta testeri moći isprobati i predložiti neke izmene ako je to potrebno. Budući da se za beta testiranje prijavio veliki broj ljudi, Firefox je jednostavno morao stopirati prijave tako da se više nije moguće prijaviti.
Nakon što prođe faza testiranja vrlo verovatno pojaviće se i službena verzija Mozille na Apple trgovini. Kako će izgledati i funkcionisati aplikacija nije nam još poznato, samo znamo da će za instaliranje iste biti potrebno imati najmanje iOS 8.