Apple WWDC 2015

11. 09. 2015 | uredio | software

Sep

Majska Apple konferencija je, realno gledajući, podbacila. Predstavljeni su “novi” operativni sistemi za iProizvode, novi OS X, novi OS za Apple Watch i Apple Music. Eventualno vredno spomena je upravo ovo zadnje – glazbeni servis koji nam jako sliči na Appleovu kopiju Spotifyja..Iako je Apple često svoje konferencije držao u aprilu, ove godine održana je nešto kasnije, no bez obzira na to – nismo oduševljeni. Možda nas je Apple navikao na velike stvari i očekivali smo malo više od ove konferencije, ali šta je tu je. Ovag puta sve se svodi na softversku stranu priče – dolazi nam novi glazbeni servis Apple Music (op.a. vrlo originalno ime, iako smo očekivali da će se zvati iMusic), novi iOS, novi OS X, Swift 2, te WatchOS 2. Pretpostavljamo da je ovo samo uvertira za jesenski WWDC kada bi verojatno mogli očekivati novi iPad, možda redizajn Mac Book Pro serije laptopa, te eventualno novi Apple TV. Ponavljamo – nismo oduševljeni novitetima jer sve ovo što je došlo je zapravo logičan poredak. Apple praktički ispravlja samo svoje nedostatke iz prijašnjih verzija operativnih sustava i nadograđuje ih s nekim novima. No, o čemu se radi, pročitajte u nastavku teksta.

apple-wwdc-2015

Apple Music

Apple je odlučio uključiti se u jedno od vrlo profitabilnih područja, a to je muzičla industrija. Zapravo, čudi nas da se već pre nisu uključili, no očito nisu imali resursa ili potrebe za time. Prošle godine, nakon što su kupili Beats Music & Beat Electronics dalo se naslutiti da Apple nešto „kuva“, a sve je rezultovalo novim servisom imena Apple Music. Kao i većina servisa i oni su potpisali ugovore sa najvećim izdavačkim kućama u SAD-u tako da će kolekcija muzike koju će nuditi biti vrlo slična onoj koju nudi Deezer, Spotify i slični. Apple Music ćete moći slušati preko iTunesa na OS X-u i Windowsima, te na iOS-u i Androidu kao zasebnim aplikacijama. Ovo je možda i prvi puta da će Apple napraviti i aplikaciju za Android operativni sistem, ali ona će doći naknadno.
Verovatno u jesen, odnosno krajem ove godine servis će vam omogućiti da slušate apsolutno svu muziku koju možete i kupiti na iTunesu, no biće tu još nekih dodatnih opcija. Tako ćete recimo moći slušati playliste koje je neko drugi napravio (možda se i pretplatiti na profile određenih korisnika), te naći muziku sličnu onoj koju slušate. Ako recimo slušate Madonnu ili Adele, pritiskom na opciju „Similar music“ dobiti ćete pesme i izvođače slične spomenutima. Također, na Apple Musicu će se pojaviti i muzičari koji nemaju ugovore sa velikim glazbenim kućama. Radi se o indie, odnosno nezavisnim muzičarima koji će na ovaj način moći zaraditi nešto novaca ukoliko ljudi budu slušali njihovu muziku. Ne sumnjamo da će biti pojedinaca koji će karijeru napraviti zahvaljujući ovom servisu, no bojimo se da će takvih biti izuzetno malo.
Nadalje, ono što nam se sviđa je Connect Area. Tu će (poznati) moći objaviti svoje nove pjesme, snimke sa koncerata ili iz backstagea i slično. Može biti da će se i Apple Music pretvoriti u mesto gde će se premijerno izvoditi nove pesme određenih izvođača. Setite se samo benda U2 koji je svirao na jednom Apple eventu i na koji način je Apple promovisao njihovu muziku. Tačnije, Steve Jobs je volio U2 pa ih je promovisao. Bez obzira na to, možemo očekivati slićne „gaže“ i ubuduće.
Ako ne znate šta da slušate, možete pokrenuti jednu od radio stanica koje će puštati glazbu 24/7 i tako otkriti nešto novo i nešto što bi vam se moglo svideti. Sve u svemu, većinu toga smo videli na Spotifyju koji nam je i dalje omiljeni glazbeni servis za slušanje glazbe. Kada će Apple Music postati aktivan? Sa prvim danom meseca jula bi i Apple Music trebao zaživeti. Ujedno tada dolazi i iOS 8.4 Cena će biti 9.99 dolara za Američko tržište, cena u Britaniji će biti veroatno 9.99 funti, dok će „obiteljski paket“ biti veroatno 14.99 dolara. Da li to znači da ga mi u Srbiji nećemo moći koristiti? Lako moguće. Naravno, postoje načini da to zaobiđete. Sve što trebate napraviti je prebaciti se na Američki store na svom Apple accountu, te se spojiti na isti preko VPN-a koji ima server u Americi. Vrlo lako i praktično. Na isti način koristimo i Spotify i Pandoru i neke druge servise koji nisu dostupni u Srbiji.