8-jezgreni procesor, novi kontroler i ostali PlayStation 4 detalji

21. 08. 2013 | uredio | hardware

Aug

Eurogamer je objavio interesantan članak koji otkriva detalje o next-gen PlayStationu, a kada je autor istog Richard Leadbetter iz Digital Foundrya mi smatramo da je stvar ozbiljna. Kao što verovatno i znate ‘PlayStation Oribs’ je kodno ime next-gen naslednika PlayStationa 3, a u spomenutom članku DF navodi kako njihovi pouzdani izvori tvrde da će nova konzola ispod haube skrivati 8-jezgreni centralni procesor iz AMD-a radnog takta 1.6GHz deriviran iz njihove nove Jaguar arhitekture (koja je još u razvoju). Reč je o potpuno novoj liniji procesora koji će ciljati na mobilno tržište odnosno na ugradnju u nove laptopove i tablete. Prvi Jaguar procesori iz AMD-a trebali bi stići na PC tržište kasnije tokom ove godine u verzijama s četiri jezgra, dok će posebna verzija Jaguara za sledeći PlayStation imati duplo više jezgri od toga uz još neke prilagodbe celokupnog dizajna.
Vrlo blizu pokraj centralnog procesora trebao bi stajati i grafički procesor, a prema DF-ovim izvorima on će također doći iz AMD-ovih fabrika. Navodno je reč o posebnom čipu deriviranom iz vrlo sposobnog Radeon HD modela namenjenog vrhunskim laptopovima današnjice, Radeon 7970M. Za potrebe PlayStationa 4 ovaj čip će navodno biti “srezan” za oko 10%, što u praksi znači da će umesto 20 računskih jedinica sadržavati 18 te da će umesto na 850 Mhz raditi na taktu od 800 Mhz.
Uz ta dva glavna čipa, DF navodi kako će PlayStation nove generacije sadržavati još jedan poseban modul dizajniran da rastereti CPU u određenim situacijama – primerice, kod izračuna fizike. Pomoć kod takvih izračuna u nekim modernijim arhitekturama inače pruža grafički procesor, no čini se da će PlayStation 4 sadržavati posebnu jedinicu namenjenu samo tom zadatku što može značiti da će developeri na kraju imati više mesta za iskorištavanje sirove snage konzolinog Radeon GPU-a. Sve ove komponente trebale bi biti deo jednog jedinstvenog procesora, a DF navodi da je njegovo kodno ime uistinu “Liverpool”, kako se i prije navodilo.
Što se memorije tiče, DF saznaje da će PlayStation 4 dolaziti s 4GB brzog GDDR5 RAM-a kakav inače dolazi s modernim PC grafičkim karticama, od čega će 512 MB biti rezervisano za konzolin operativni sistem.

playstation-4-sony
Xbox konzola nove generacije, popularno zvana Xbox 720 iliti Durango kako joj kodno ime glasi, također se spominje u tekstu, ali sa znatno manje sigurnosti pri navođenju specifikacija. Ono što DF sa popriličnom sigurnošču navodi je da će i Microsoftov Durango sadržavati sličan 8-jezgreni AMD procesor na 1.6GHz. O grafičkom procesoru u novom Xboxu nisu izlagali neke nove detalje, on je još uvek obavijen velom misterije, no pri navođenju memorijske konfiguracije Orbisa (PS4) ponovili su kako neki vrlo glasni i poprilično uverljivi tračevi u posljednje vreme navode da će Xbox 720 imati čak 8GB DDR3 RAM-a. Reč je dakle o sporijoj radnoj memoriji, ali i o duplo većoj količini iste u odnosu na Orbis. Takav spor RAM korišten u neke grafičke svrhe mogao bi stvarati probleme s bandwithom pa se pretpostavlja da će Microsoft u svrhu rešavanja tog problema ubaciti u priču i određenu količinu super-brze eDRAM tehnologije (slično kao i u Wii U) koja će biti usko povezana s grafičkim procesorom.
Da bi dobili malo konkretniji uvid u snagu takvih hardverskih specifikacija, DF je na sličnom PC hardveru (Alienware M17x laptop s quad-core i7 procesorom i Radeonom 7970M grafikom) pokrenuo Battlefield 3 na medium i high postavkama u FullHD rezoluciji.
Kao što vidite rezultati su i ovako vrlo impresivni, no budući da se tu radi ipak o PC-u na Windowu, takav hardver u jednom zatvorenijem okruženju jedne konzole dizajniranom za pokretanje igara, trebao bi stvarno doći do izražaja i omogućiti neke bitno impresivnije rezultate.
No složićete se s nama kada kažemo da sve te specifikacije ne znače ništa ako ne omoguće nova, dosad nemoguća iskustva u virtualnim svetovima novih igara. A ključna stvar za ta nova iskustva može biti upravo kontroler, odnosno način na koji upravljamo likovima i krećemo se tim svetovima. Čini se da je Sony to prepoznao jer jedan potpuno novi trač koji otkrivaju izvori bliski CVG-u sugerira da će PlayStation 4 odbaciti već vrlo stari DualShock dizajn kontrolera i uz PS4 predstaviti potpuno novi. Navodi se tako da bi PS4 kontroler mogao imati biometrijske senzore na drškama ili poleđini kontrolera što će omogućiti da igre koje igramo znaju brzinu kucanja našeg srca i temperaturu tela. Osim toga, spominje se i da je Sony testirao kontroler s LCD ekranom osjetljivim na dodir – dakle nešto slično GamePadu Wii U konzole.
CVG također spominje kako bi službeno otkrivanje novog PlayStationa trebalo biti već za nekoliko nedelja, dakle definitivno pre E3 sajma. Ukoliko ne znate, Nintendo je uranio i već na tržište izbacio svoju next-gen konzolu imena Wii U koja će se takmičiti s PlayStationom 3 i Xboxom 720 kada te konzole izađu.