Sony Xperia Z5 compact recenzija

09. 12. 2015 | uredio | hardware

Dec

Najbolji i trenutno jedini kompaktni telefon visoke klase ne donosi mnogo novosti u odnosu na prethodnika, a pritom je marginalno deblji i teži
Proteklih smo se meseci naslušali svakojakih glasina vezanih uz Sonyev odjel za proizvodnju pametnih telefona koji se prema nekim informacijama pretvorio u pozamašnog gubitaša. Počele su i priče kako će Sony u potpunosti napustiti tržište pametnih telefona i obustaviti proizvodnju.
Konačno su međutim iz Sonya na najbolji mogući način demantovali sve glasine predstavivši najnoviju generacija svojih telefona visoke klase. Po prvi puta su predstavljena tri modela koja bi trebala činiti vrh Soyneve ponude telefona u nadolazećem razdoblju. Konkretno reč je o Z5, Z5 compact i Z5 Ultra pri čemu je ovaj poslednji postao prvi telefon sa 4k ekranom.

z5c-1

Prepoznatljivo kompaktan

Kada govorimo o kompaktnim telefonima visoke klase istorija pamti dva vrhunska Soyneva modela Z1 i Z3 compact od kojih je ovaj zadnji svakako bio i ponajbolji kompaktni telefon na tržištu. U međuvremenu su sledom povećanja veličine ekrana gotovo svi ostali proizvođači odustali od nekakvih mini, kompaktnih verzija svojih telefona visoke klase. Novi trend su zapravo maxi ili uvećane plus varijante.
No Sony ne odustaje, pa se tako u našim rukama našao Z5 compact. Na prvi pogled mogli bismo ga zameniti sa njegovim prethodnikom. Toliko su naime slični. Dizajn se gotovo uopste nije promenio i dalje sledi nekakve Sonyeve smernice. Ono šta nas je zapanjilo je koliko nam je 4,6-inčni telefon delovao malo i gotovo neugledno u odnosu na ostale telefone koje testiramo. Zapravo se ne sećamo kada smo zadnji put testirali telefon sa ekranom manjim od 5 inča.
Kompaktni Z5 se dakle vizualno uopste ne razlikuje od prethodnika. Ipak detaljnim pregledom službenih specifikacija ustanovili smo je da je Z5 compact nešto deblji (8,9 naspram 8,6 mm) i teži (138 naspram 129 g) od Z3 u kompaktnoj varijanti. U praksi ovo nećete primetiti i oba su telefona vrlo ugodni za korištenje, no ne deluje preterano ohrabrujuće kada vam je novi high end kompaktni telefon deblji i teži od prethodnika.

Zloglasni Snapdragon

Nije se menjala ni veličina, pa tako ni rezolucija ekrana. Teško je ovde Sonyu bilo šta prigovoriti, jer bi veći ekran značio i veći telefon. A veća rezolucija od dostupnih 1280 x720 piksela na ekranu ovakve veličine ne bi imala nikakvog smisla. Međutim i dalje sve skupa spada u kategoriju već viđeno, odnosno novi model ne donosi ništa novo.
Osim toga stalno smo imali osećaj poprilične ograničenosti veličinom ekrana posebno kada su u pitanju video sadržaji i pregledavanje web stranica. No ukoliko vam ove dve radnje nisu visoko na listi prioriteta kod korištenja telefona nećete ovo toliko osetiti. Problem je i u činjenici što virtualne tipke oduzimaju dosta dragocenog prostora na samom ekranu.
Nakon što smo ustanovili šta je isto, idemo samo da vidimo dve ključne stavke po kojima Z5 compact predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodnika. Pre svega Xperia serije Z5 dolaze sa novijim Snapdragonom 810. Ovaj je čip došao na loš glas zbog inicijalno dosta izraženih problema sa zagrevanjem. Moramo reći kako kod kompaktne verzije Z5 nismo prmetili nekakav problem po tom pitanju. Performanse su izvrsne. Telefon je prilično brz. Iako ruku na srce prilikom svakodnevnog korištenja teško biste primetili nekakvu razliku između ovog i bilo kojeg drugog novijeg pametnog telefona.Inicijalna konfiguracija sada uključuje 32-gigabajta prostora za pohranu podataka što je dobra vest.

Mali među velikima

Možda najznačajnija novost koju donosi Z5 je unapređena kamera sa novim senzorom Sony IMX300 i rezolucijom od 23 megapiksela. Slike možete slikati u maksimalnoj rezoluciji 5,984 x 3,366 piksela (16:9 format), dok video možete snimati u Ultra HD rezoluciji pri 30 fps-a. Telefon svakako poseduje klasičan okidač u obliku fizičke tipke koje je vrlo sličan onome što nalazimo na uobičajenim kompaktnim fotoaparatima. Kvaliteta fotografija je vrlo dobra premda su ponekad vidljive neke anomalije i artefakti koji su vrlo verovatno posledica softverskog procesiranja slike. S druge strane Ultra HD video izgleda izvrsno i tu nemamo što drugo da kazemo.
Z5 compact smo prilikom testiranja nadogradili na najnoviju dostupnu verziju softvera odnosno Androida 5.1.1. Sony je naravno sve začinio svojim specifičnim interfejsom iako da su sve ključne opcije karakteristične za Lollipop na praktično ostale netaknute. Smatramo da ima i boljih rešenja (kako vizualno tako i funkcionalno), no to govorimo čisto subjektivno. Tradicionalno kod Sonya je primetna integracija aplikacija i servisa vezanih uz PlayStation ili druge Sonyeve usluge.Ukoliko vas to ne zanima ili usluga nije dostupna kod nas, ovo sve skupa deluje dosta zamorno.
Ukoliko želite najbolji mogući kompaktni telefon Z5 compact je zapravo jedini mogući izbor. S druge strane ukoliko ste vlasnik prethodnika, kompaktne verzije Z3 ili nekog drugog kompaktnijeg telefona visoke klase (iPhone 5s recimo), Z5 compact ne donosi ništa značajno što bi vas nateralo na nadogradnju. Povrh svega Z5 compact je svojevrsni korak unazad po pitanju trajanja baterije u odnosu na prethodnika, iako je ovo i dalje telefon sa respektabilnim vremenom autonomije.