Oporavlja li se tržište personalnih računara?

19. 01. 2015 | uredio | hardware

Jan

Već nekoliko godina prognoze tržišta ne idu u korist personalnih računara. Pojava raznih mobilnih uređaja, uveliko je poljuljala tržište personalnih računara koji su dugi niz godina držali vrlo zavidnu poziciju na tržištu. No, pre koji mesec pisali smo o tome kako se ni tržištu tablet uređaja ne piše svetla budućnost jer korisnici imaju sve manje interesa za tablete. I dok tablet polako gubi na snazi, čini se kako je nekadašnji lider ponovno počeo dobivati na snazi. Naime, nakon višemesečnog pada personalnihh računara, poslednji kvartal pokazuje kako je tržište ponovo počelo rasti ili se u najmanju ruku smanjio predviđeni pad.

aio-pc-rast

Zašto ne možemo strogo definisati je li tržište počelo rasti ili se samo smanjio pad? Razlog je vrlo jednostavan. Naime, u javnosti su se pojavili dvojni različiti rezultati koji pokazuju isti trend, ali s različitim predznakom. Naime, dve najveće prognostičke kuće koje analiziraju tržište personalnih računara plasirale su u javnost podatke koji se razlikuju po predznaku stanja na tržištu. Analitička kuća Gartner je tako objavila da je zadnjem kvartalu prošle godine tržište personalnih računara zabeležilo rast za jedan posto. S druge strane, IDC tvrdi kako se nastavio pad udela na tržištu, ali samo za 2,4 posto od očekivanih 4,8 posto. Dakle, prema svemu sudeći, tržište personalnih računara počelo je balansirati i možemo polako očekivati da će se pozicionirati na udelu gde je trenutno. Nekako nas sve to pomalo može zbunjivati jer podaci i istraživanja koji dopiru do nas u zadnjim mesecima imaju raznorazna ‘čudna’ kretanja. Jedno od takvih je i ponovni rast Windowsa XP, koji je nakon što je pao udelom ispod Windowsa 8 u zadnjem delu godine ponovo ostvario porast te se trenutno nalazi ponovo iznad desetak godina mlađeg operativnog sistema.
Razlike u statistikama navedenih analitičkih kuća nastaju prvenstveno u različitoj percepciji personalnih računara. Jedna od polemika je npr. i Chromebook računar kojeg jedna od kuća svrstava u svoje analize dok druga ne radi to isto. Budući da je Chromebook u naglom porastu, lako bi se moglo zaključiti da je takav pozitivan impuls personalnih računara ostvaren upravo Googleovom uzdanicom.