Patriot Ignite 960 GB solid state disk

30. 11. 2015 | uredio | hardware

Nov

SSD velikog kapaciteta kojeg uz poprilično dobre performanse odlikuje i dobra sigurnost i pouzdanost podataka na svim razinama
Ignite je jedna od novih serija SSD-ova koju je Patriot pre određenog vremena predstavio tržištu, a koja za cilj ima da nadopuni postojeće modele diskovima većeg kapaciteta koji bi po nešto pristupačnijoj ceni ujedno trebali da pruže i dobru razinu performansi.

ignite

Sve veći SSD-ovi

Ignite seriju čine samo dva modela i to u kapacitetu od 480 i 960 gigabajta, što je svojstven pokazatelj da je Patriotu nedostajalo SSD-ova velikog kapaciteta (većina serija je ograničena na 480 GB ili čak 240 GB kapacitet). Ignite od 480 GB smo pre 5 meseci već imali na testu, koji se pokazao više nego dobrim po svim kriterijumima. Ovog puta smo obradili njegovog većeg brata s kojim deli velik broj sličnosti, te poneku sitnu razliku.
Ta razlika se prvenstveno očitava u većoj količini cache memorije koja kod 960 GB modela dolazi u veličini od jednog gigabajta podeljenih na dva zasebna čipa (480 GB model ima 512 MB cachea). Ostalo je sve identično, tako oba diska koriste isti PCB koji zauzima ¾ kućišta i imaju istovetan broj asinhronih NAND čipova (razlika je u njihovoj gustini) koji su izrađeni u 16 nm tehnologiji, a potpisuje ih Mikron. Odabir asinhronih čipova je imao uticaj na krajnju cenu, s time da performanse nisu degradirane kao kod nekih drugih kontrolera (npr. SandForce).
Ignite serija koristi Phisonov kontroler PS3110-S10 kojeg smo već nekoliko puta videli i u modelima drugih proizvođača tako da su nam poznate njegove mogućnosti.

Kapacitet i brzina

U pitanju je najnaprednije rešenje koje je Phison do sada napravio. Reč je o 32-bitnom quad-core SoC-u kojeg odlikuje osmokanalna arhitektura i podrška za izmenično nizanje, podržana je 256-AES hardversku enkripciju, kao i veći broj tehnologija koje se brinu za pouzdanost i sigurnost podataka (no DevSleep, Smart Refresh, Smart ECC, ETEP, itd.). Performanse 960 GB modela su na visokoj razini. Maksimalne brzine koje postiže iznose 564 MB/s za čitanje i 545 MB/s za pisanje (ATTO), dok su brzine u stvarnim uslovima neznatno niže (518 i 508 MB/s). Jedna od boljih karakteristika je i dobra manipulacija u radu s malim datotekama tako da je sam operativni sistem brz i reaktivan.
Jedna od najvećih prednosti ovog diska je njegov poveći kapacitet koji nam pruža više nego dovoljno mesta za najnovije operativne sisteme, instalaciju velikog broja programa i igara, te klasičnu pohranu podataka koju smo zbog manjka prostora kod SSD-ova manjih kapaciteta primorani da izbegavamo.