Noctua NH-D15

15. 08. 2014 | uredio | hardware

Aug

Naslednik Noctuinog poznatog hladnjaka za procesor D14 nastavlja tamo gde je prethodnik stao, te nam se predstavlja kao vrhunski vazdusni hladnjak odličnih performansi

Noctua je na tržište izbacila naslednika legendarnog hladnjaka NH-D14 koji je i danas pojam za vazdusni hladnjak najviše klase. Sada je nakon četiri godine na tržištu došlo vreme za njegovo penzionisanje i zamenu novijim modelom koji mu je vrlo sličan, ali donosi određene razlike. Ključan se princip hlađenja kod vazdusnih hladnjaka najviše klase ne menja previše već poslednjih nekoliko goidna. Ističu se velikim i masivnim pasivnim hladnjacima koji se kombinuju sa nešto tišim ventilatorima većeg promera.

noctua

Proveren koncept

U pakovanju uz D15 i dva njegova A15 ventilatora, nalaze se još i kitovi za montažu, detaljne upute popraćene slikama, zatim Y spliter za ventilator, L.N.A. adapteri, gumeni čepići i metalni vijci za ventilator. Tu je i poznata NT-H1 termovodljiva pasta, odvijač, te par nosača za drugi ventilator. Bogato kao i uvek.

Dizajn hladnjaka se nije drastično menjao, te je i dalje reč u dvostrukom toweru, koji ima zajedničku bazu i šest debelih toplovodnih cevi kao poveznicu, tj. nosač. Te toplovodne cevi prolaze kroz bazu hladnjaka koja je na novom modelu malo bolje obrađena. Ipak, kada malo detaljnije pogledamo uočavamo novi dizajn aluminijskih listova, uočavamo to da su toplovodne cevi malo razmaknutije kako bi odvođenje topline bilo bolje. Uz to, D15 ima nešto šire raspoređene aluminijumske listove sa 140 mm na 150 mm, a poboljšana je i kompatibilnost sa visokim RAM modulima, pa sada u single fan modu podržava module visoke do 64 mm. Ta je kompatibilnost vidljiva u rezu koji je napravljen u najnižim listovima. Najvažnije je da proverite može li vam ovaj hladnjak bez problema stati na vašu matičnu ploču, te kako se uklapa u celu priču obzirom na komponente koje želite koristiti. Ukoliko sve to napravite problema ne bi smelo biti.

Grdosija

Dimenzije su ponešto izmenjene, a bez ventilatora je D15 visok 165 mm, širok 140 mm te dubok 135 mm. Kada na to dodamo dva ventilatora dubina se povećava na 161 mm, a i visina se mijenja u ovisnosti o tome koliko vanjski ventilator moramo podići iznad memorije na X79 pločama.

Masa bez ventilatora iznosi okruglih 1000 grama što je za 100 grama više od D14. Sa oba ventilatora montirana, masa raste na 1320 grama. Kvaliteta izrade, materijala, spojeva i završne obrade je na maksimalno visokoj razini na što nas je Noctua već i naviknula. Korišteni materijali uključuju bakar za bazu i toplovodne cevi, aluminijum za listove, lem na spojevima te Nikal za završnu obradu.
Baza je ravna i sa sjajnom završnom obradom, te je u tom pogledu malo bolja od baze na D14. NF-A15 ventilatori nisu novost i na tržištu su od prošle godine. Maksimalna brzina ovih ventilatora iznosi 1500 okretaja u jednoj minuti, što se uz pomoć L.N. adaptera smanjuje na 1200. Ovakav vam adapter omogućava da dodatno smanjite buku. Sam učinak na efikasnost hlađenja u tom slučaju morat ćete provetiri sami. Što jasno ovisi dakako da li je reč o znatno overclockiranom procesoru ili procesoru koji radi tek na svojoj nativnoj radnoj frekevenciji.

Odlične performanse

D15 smo testirali na Asus Rampage IV Extreme ploči s Intel Core i7 3960X procesorom podignutim na 4.5 GHz pri 1.45V. Performanse sa oba ventilatora na maksimalnoj brzini su bolje nego kod D14, no ne i drastično, uz što je došlo do neminovnog povećanja buke. Ventilatori se vrte na 1500 okretaja i pri tome je izmerena buka od 50 dB ipak mrvicu previsoka za svakodnevni rad. Sa low noise adapterom se buka drastično smanjuje na 45 dB, no pri tome su performanse lošije. Ipak, generalno D15 je donio pomak u odnosu na D14.

Noctua je još jednom dokazala zašto je jedan od najboljih svetskih proizvođača procesorskih hladnjaka. NH-D15 je vrhunski proizvod, napravljen od kvalitetnih materijala i sa velikom pažnjom. No ostaje doajm kako ćete za nešto bolje performanse ipak morati posegnuti za kvalitetenijim rešenjeim vodenog hlađenja što međutim samo po sebi nosi pitanje isplativosti, odnosno ukupne cene takve investicije.