Novi dramatični Mac Pro – u senci iOS-a 7

20. 06. 2013 | uredio | hardware

Jun

Većina ostalih novosti predstavljenih na WWDC konferenciji ostalo je u senci iOS-a 7. Po nama, je Mac Pro jednako važan proizvod kao i iOS7 jer Apple dugo nije imao novosti u tom segmentu, te je zbog toga trpeo dosta kritika.

New-Mac-Pro
Mnogi tvrde da u segmentu desktop računara više nema prostora za nadogradnju, no kada se radi o tehnologiji mislimo da tu nema granica, dokaz tome je iPhone…. barem je bio do ‘četvorke’ kada su nas svakim novim modelom na novo iznenadili.
Novi Mac Pro u prodaju dolazi krajem godine, s tehničke strane računar nije revolucionaran te prati trendove profesionalnih destop računara, ali je dizajn totalno iznenađenje o kojemu se i tri dana nakon konferencije ne prestaje pisati.
Kućište zaobljenog oblika čak je osam puta manje od prošle generacije Mac Pro-a. Možda izgleda smešno i čudno, no pravo je čudo jer u malom prostoru sadrži neverovatno puno toga.

MacPro
Glavne tehničke karakteristike i performanse su dostojne svakog vrhunskog grafičara, 3D video majstora ili fotografa. Do dva i po puta brži nego trenutni Mac Pro omogućava do 7 teraflopsa procesne moći.
Srce Mac Pro-a je intel Xeon E5 procesor koji sadrži 12 jezgri uz četvorokanalni DD3 RAM-om takta 1866MHz. Za cuvanje podataka se brine nova PCIe FLASH memorija koji učitava 1.25GBps te zapisuje 1.0GP, što je i do 10 puta brže od konvencionalnih ‘hard’ diskova. Što se tiče grafike, umesto tradicionalnih nVidia kartica, ovo je prvi Mac koji dolazi s dve AMD FirePro grafičke s 528GBps totalnog bandwidtha, takva snaga omogućuje gledanje na čak tri monitora od jednom u punoj 4k rezoluciji. Cene još nisu navedene, no ne sumnjamo da će biti astronomske, pa ko voli nek izvoli.

new-mac-pro_2