iMac: Na granici mogućeg

29. 07. 2013 | uredio | hardware

Jul

Sledeći Apple­ov korak u svetu desktop računara je novi iMac, kompjuter spakovan u čudesno tanki monitor. Oduševiće vas dizajnom, ali i performansama…

Novi iMac je pokazao da je Apple sačuvao moć da otvara nove horizonte. iMac je prvi računar kompletno smešten u kućište monitora, a sada je usavršen toliko da je spoljna ivica ekrana široka 5 mm, a ukupna zapremina računara je sman­jena za 40%. Zbog izuzetno tankog alumini­jumskog kućišta, za spajanje prednje i zadnje strane primenjena je tehnologija koja se koristi u avio­industriji. Prvi put je staklo laminirano na LCD ekran velike površine i obrađeno plazma depozicijom, čime je refleksija smanjena 75%. Tako nešto je do sada rađeno samo na vizirima šlemova borbenih pilota.

new_iMac

Dijagonale ekrana su od 21,5 do 27”, a proce­sor ide do Intel­ovog Core i7. OS X podržava Hyper‑Threading, a Turbo Boost 2.0 po potrebi povećava radni takt do 3,9 GHz. iMac ima dva Thunderbolt porta veličine nokta, čija brzina komunikacije od 10 Gbps čini suvišnim PCIeslotove na koje smo navikli u glomaznim desk‑top računarima.
Kao što je 1984. Apple uveo miša, tako ga je sada prevazišao ­ multitouch Apple trackpad je prirodan sledeći korak. Uz iMac se dobije operativni sistem zasnovan na UNIX­u ­ Apple je jedina kompanija na svetu koja proizvodi sopstveni opera­tivni sistem za sopstvene kompjutere, što rezultuje nedostižnom stabilnošću i snagom okruženja.