Vetrovita crna tvrđava

24. 01. 2014 | uredio | hardware

Jan

Antecova kućišta zbog svog kvaliteta i inovativnih mogućnosti oduvek su plenila pažnju zahtevnih korisnika. Model Eleven Hundred pripada gornjem segmentu Antecove ponude, a namenjen je igračima koji od kućišta traže odlično hlađenje, velik kapacitet i atraktivan dizajn.

U poslednjih godinu dana isprobali smo dva Antecova kućišta – P280 iz serije Performance One te GX700 iz serije GX. Sada je na redu Eleven Hundred, koji Antec svrstava pod kućišta namenjena igračima. Treba naglasiti da Eleven Hundred nije najmoćnije Antecovo gejmersko kućište: ta titula pripada lovorikama ovenčanom modelu Twelve Hundred, koji je kroz godine doživeo tek manje izmene (u poslednjoj varijanti dodana je podrška za USB 3.0).

Saćasto lice

Kao i mnoga druga Antecova kućišta, Eleven Hundred ima masku prekrivenu saćastim limenim elementima, što osigurava golemu površinu za usis svežeg vazduha. Iza lima nalaze se filteri za prašinu do kojih je moguće doći odvajanjem kompletne maske od čeličnog kostura kućišta. U gornjem delu maske nalazimo tri slota za optičke uređaje, a iznad njih i set vanjskih konektora – par USB-ova 2.0, par USB-ova 3.0 te konektore za slušalice s mikrofonom. S leve i desne strane konektora nalaze se dve minijaturne plave LED diode koje indiciraju da računar radi odnosno da pristupa disku. Dobro dimenzionirane tipke za uključivanje i resetovanje računara smeštene su na krovu kućišta. Obe bočne stranice fiksirane su za kućište zadebljanim vijcima te se vrlo lako skidaju i stavljaju, što je dobar primer kvalitetne izrade kućišta. Leva bočna stranica ima prozor od pleksiglasa s mestima za ugradnju dva 120-milimetarska ventilatora. Desna bočna stranica također ima mesto za ventilator, anjegova je uloga rashlađivanje donjeg dela matične ploče ispod procesora.
U kućište je inače moguće ugraditi do osam ventilatora, s tim da su dva ugrađena fabrički. Reč je o 200-milimetarskom ispušnom ventilatoru na krovu kućišta 120-milimetarskom ispušnom ventilatoru na zadnjoj strani kućišta. Dodatne je 120-milimetarske ventilatore osim na bočne stranice moguće ugraditi ispred i iza kaveza za diskove (ukupno četiri). Ugrađeni su ventilatori spojeni na razvodnu pločicu koja se napaja preko molex konektora. Premda Antec na drugim modelima kućišta ovako nudi kontrolu brzine ventilatora, u ovom je slučaju moguće kontrolisati samo plave LED diode ugrađene u gornji ventilator. Premda bi bilo bolje da je u fabričku konfiguraciju uključen još koji ventilator, hlađenje kućišta je solidno.

antec_eleven_hundred

Duboko i široko

U skladu sa vanjskim gabaritima, crna unutrašnjost Eleven Hundreda u sebe će primiti čak i najveće komponente uključujući XL-ATX matične ploče i grafičke kartice sa dva GPU-a. Instalacija high-end hlađenja olakšana je golemim otvorom na gornjem delu nosača matične ploče, a na jednak način olakčano je provođenje i skrivanje kablova. Eleven hundred na žalost nije baš idealan za instalaciju vodenog hlađenja. Rupe za provođenje creva postoje, ali ako se odlučite za ugradnju većeg, 240-milimetarskog internog radijatora, biće nužno modirati kućište – skloniti gornji ventilator te izbušiti odgovarajuće rupe. Bočno postavljenim kavezom u kućište je moguće ugraditi di dva SSD-a (u za to predviđene slotove) te čest mehaničkih diskova. Za ugradnju diskova i optičkih uređaja nije potrebno koristiti alat.