Da li će Chromebook postati hit u 2015. godini?

07. 01. 2015 | uredio | hardware

Jan

Google je svojim mnogim potezima zadužio svet, a zasigurno jedan od njih polako postaje i Chromebook. Naime, iako prodaja ovih ‘drugačijih’ laptop računara nije krenula superiorno, stvari za Google polako kreću na bolje. Prodaja sve više raste, a raste i broj aplikacija koje mogu biti primenjene na Chromebook računarima. Sve to vodi nas prema tome, da bi godina pred nama mogla postati godina Chromebooka.

Best_Chromebooks_2014

Licno, koristim Samsungov Chromebook i jako sam zadovoljan njime. S gledišta korisnika koji nema prevelike potrebe za korištenjem nekih komplikovanih programa i određenih vrsta softvera, Chromebook je sasvim dovoljan da zadovolji sve što korisnik treba. Konekcijom na internet ostvarujete pristup razno raznim programima, čija lista sve više i više raste. Veliki deo programa, posebno oni iza kojih stoji Google, mogu raditi bez konekcije na internet. Upravo je potreba za spajanjem na internet bila često osporavana karakteristika Chromebooka, no sve se to polako meenja. Dakle, uskraćeni jeste za veliki deo programa s kojima radite na računaru, ali to ne znači da ne postoji neka alternativa na internetu. Nedavno je izašao i Skype u oblaku, tako da će i taj deo vaših potreba biti zadovoljen (iako je Hangouts super solucija).
Kao velike prednosti Chromebooka naglasio bih vrlo dobar dizajn računara, jednostavnost u korištenju, prenosivost i svakako malu cenu. Vaš Chromebook možete uzeti sa sobom na putovanje ili bilo koju drugu aktivnost i nećete ostati na cedilu. Baterija kod Samsungovih računala je izuzetno dugog veka, a potrošnja energije nije toliko primetna jer se koriste SSD diskovi i nema ventilatora. Dakle, prilikom rada nimalo ne čujete da je računar upaljen. Još jedna od pozitivnih strana je operativni sistem koji dolazi na Chromebooku, a predinstaliran je na računar i sve što je potrebno za korištenje računara je uneti podatke svojeg Google naloga.
Mnogi najavljuju kako bi ova godina mogla biti vrlo dobra za Chromebook jer je u svetu sve više prepoznat kao super alternativa za računare. S obzirom da iza njega stoji Google ljudi pretpostavljaju da iza njega stoji dobar računar, s obzirom da ih Google retko razočara. Što će se dešavati u ovoj godini ostaje za videti pred nama, ali prema prodaji koja se sve više zahuktava možemo naslutiti da bi Google mogao dobro prosperirati od Chromebooka.