ViewSonic VSD220

26. 02. 2013 | uredio | hardware

Feb

Zahvaljujući jednostavnosti upotrebe, ogromnom broju aplikacija i mogućnostima koje nudi, operativni sistem Android brzo je prerastao mobilne telefone za koje je u početku razvijen. Preko ručnih satova, frižidera pa do fotoaparata, došli smo do jednog naizgled običnog uređaja koji spada u grupu “pametnih” sprava. Monitor VSD220 stiže iz ViewSonica. Iako specifikacija koja navodi TN panel dijagonale 21,5 inča uz rezolucije od 1920×1080 piksela deluje sasvim prosečno, već na prvi pogled jasno je da se ipak ne radi o standadnom monitoru.
Klasičnog postolja nema. Umesto njega na leđa je smešten pomični držač, nalik onom kod foto-ramova, pomću kog je moguće uređaj nasloniti na sto pod uglom od 15 do 70 stepeni. Povezivanje sa izvorom slike obavlja se isključivo putem micro HDMI porta. DVI i VGA ulaza nema. Iz nedostatka portova jasno je da u ViewSonicu očekuju da ova napravo zapravo zameni PC, a HDMI ulaz je tu više radi igračkih konzola i BlueRay pejera.
Okosnicu “pametnog” dela ovog monitora čini dvojezgarni procesor Texas Instruments OMAP4430 takta 1 GHz, zasnovan na arhitekturi ARM Cortex A9, kakav smo videli u tabletu Kindle Fire. Uz njega, tu je 1 GB DDR2 RAM memorije, kao i grafički čip PowerVR SGX540, koji pokreću android 4.0 OS. Od 8 GB interne memorije slobodno je nešto manje od 6, ali je kapacitet moguće proširiti pomoću microSD slota ili eksternih USB diskova. Kapacitivni multitouch sloj na ekranu je, kao i na ostalim android uređajima, osnovno sredstvo navigacije, ali je pored toga moguće iskoristiti i dva USB porta smeštena na obodu ekrana za povezivanje tastature i miša, ukoliko vam je potreban veći konfor pri radu. Web kamera rezolucije 1,3 MPx je tu da zadovolji potrebe video ćaskanja, a multimedijalne mogućnosti su upotpunjene stereo zvučnicima i mikrofonom. Pored WiFi veze, postoji i RJ45 konektor za povezivanje na lokalnu mrežu, a to je i bluetooth modul za vezu sa mobilnim uređajima i bežičnim periferijama.

ViewSonic_VSD220

 

Mogućnosti na papiru deluju, ali se postavlja pitanje da li VSD220 može da zameni klasični PC i da time opravda svoju visoku cenu? Odgovor na to pitanje isključivo zavisi od namene jednog ovakvog računara. Hardver je dovoljno sposoban da pruži udoban svakodnevni rad bilo da se radi o surfovanju internetom, puštanju muzike ili filmova, a na to treba dodati i besprekornu reprodukciju HD video materijala. Utisak donekle kvari to što je uputrebljan TN panel – iako su oštrina i prikaz boja na nivou, vidljivi uglovi mogli su da budu bolji.
Međutim, pravi problem predstavlja moment kada poželite da odradite nešto ozbiljnije na ovoj mašini. Dok je touchscreen tastaturu moguće lako zameniti fizičkom, ograničenost Android platforme u pogledu multitaskinga i broja poslovnih aplikacija ograničava uptrebu ovog uređaja gotovo u svrhu zabave. Ako se posmatra iz tog ugla, ona apsolutno može, on apsolutno može da zameni PC. Štaviše, nalazimo da je ovaj koncept gotovo idealan za prosečnog korisnika – nema golemih, nema pucanja operativnog, tu je sve ono što je kućne uslove neophodno.
Sve u svemu ViewSonic je odradio dobar posao, ponudio je inovativan proizvod i sigurno će se ovakvih sistema u budućnosti biti više.