Kakva je budućnost pametnih telefona pod Microsoftom?

27. 05. 2015 | uredio | hardware

May

Dominacija Android i iOS sistema na području pametnih telefona jeste tolika, da vrlo često druge konkurente niti ne uključujemo u proračune. No, pitanje koje se postavlja jeste mogu li ova dva sistema održati ovakav udeo na tržištu ili ih neko drugi (npr. Microsoft) može poljuljati. Mnogi se slažu da je situacija čvrsto ‘zacementirana’ i da se žestoke promene na području pametnih telefona još neko vreme neće događati.

windows10_pametni_telefoni

Microsoft je nedavno predstavio svoj plan kojim nastoji Windows 10 osim na personalne računare progurati i na mobilne telefone. Trenutno Microsoft drži samo 3 posto udela na tržištu sistema za mobilne uređaje i takvo stanje već traje jedno dugo razdoblje. Nisu primetni nikakvi značajniji pomaci, a u Microsoftu se nadaju da će baš ovaj novi dobro prihvaćeni sistem verzije 10 ponuditi ono što korisnicima treba i istovremeno zainteresovati mnoge nove korisnike. Ako će takvo što želeti postići pred Microsoftom je velika borba i to ne samo s dva lidera na tržištu, veći s ostalim kompanijama koje izbacuju nove super sisteme. Na primer, Ubuntu je započeo polako proboj na tržištu, a isto najavljuju i razni drugi.
Pitanje koje nas sve pritisce jeste što će zapravo Microsoft uspeti postići puštanjem nove verzije mobilnog operativnog sistema? Može li se dogoditi veliki boom ili će sve polako krenuti u propast. Bez obzira na veličinu i moć Microsofta mnogi su uvereni kako je drugi scenario izgledniji. Dakle, stručnjaci se slažu da je Microsoft već predugo vremena samo ‘promatrač’ na tržištu i da će takvu poziciju teško poboljšati. Ono što mu trenutno još ne ide u prilog su dizajneri aplikacija, koji su odlučili sve više ignorisati Windows kao platformu za aplikacije.
Microsoft teško da može podići popularnost svog sistema za mobilne uređaje. Videćemo u vrlo kratkom vremenu da li je novi operativni sistem i nova razvojna platforma za aplikacije bio veliki promašaj ili će ipak Microsoft od njih imati korist. Ako je bio promašaj, sigurno će se javiti dvojba da li Microsoft treba odustati u potpunosti od pametnih telefona.