Asus Rampage IV Black Edition

25. 04. 2014 | uredio | hardware

Apr

Vrhunska matična ploča namenjena najzahtevnijim korisnicima koja trenutno predstavlja sam vrh Asusove ponude.

Asus je pojavom Ivy Bridge E procesora malo osvežio ponudu svojih matičnih ploča na LGA2011 socketu, čisto kako bi ostali jedan korak ispred konkurencije. Uz već testiranu X79 Deluxe u snovembru prošle godine, sada je na red došla najjača i najopremljenija ploča koja nosi naziv Rampage IV Black Edition, a pripadnik je serije Republic of Gamers. Ona je zapravo naslednica Rampage IV Extreme ploče koja se na tržištu pojavila još krajem 2011. godine. Black Edition verziju je pre ove doživela i Rampage III serija pogonjena sada već lagano zaboravljenim X58 chipsetom.

Back in Black

Nova je Black Edition ploča osmišljena na E-ATX formatu (30.5cm x 27.2cm), a prvenstveno je namenjena overclockerima i gamerima. Bazirana je na Intel X79 Express chipsetu, a kombinuje sve ROG tehnologije i inovacije upakovane u tradicionalni crno-crveni dizajn s naglašenim srebrnim i crvenim delovima.
I unatoč velikim dimenzijama svaki je četvorni centimetar popunjen jer je bilo potrebno uklopiti mnoštvo sklopova i kontrolera kojima ova ploča jednostavno “vrvi”. S gornje i donje strane socketa nalazi se naponska jedinica tj. Extreme Engine DIGI+ III modul regulacije napona (VRM) te kombinacija 8 + 3 + 2 + 2 faza. Rashladni je sistem adekvatan nameni, a podebljan je i masivnim aluminijskim blokom koji se nadvija nad zadnjem I/O panelu, a na njega toplinu prenosi jedna niklovana toplovodna cev. Još je jedan masivni i niski hladnjak postavljen na X79 čipu. Čitav je sistem vrlo efikasan i do jačeg zagrevanja dolazi tek prilikom dugotrajnog overclockinga.
Oko ležišta procesora se nalazi osam DIMM slota koji primaju do 64GB DDR3 memorije brzina i preko 2800 MHz. Preko četiri PCIe 3.0 x16 slota podržava do 4 grafičke kartice, a ukoliko ih odlučimo sve popuniti raditi će na x16 + x8 + x8 + x8 kombinaciji. Prava je ovo ploča dakle za multi-GPU setup i zagrižene igrače.

asus_rampage

Kvalitetan zvuk

Izdvojiti treba i SupremeFX Black zvuk, koji sadrži premium komponente kao što su ELNA audio kondenzatori i WIMA film kondenzatori nemačke proizvodnje. Tu su i Hi-Fi op-ampovi (operaciona pojačala) iCirrusLogic CS4398 DAC koji isporučuju zvuk sa SNR-om od 120dB. Ugrađeno je i zasebno pojačalo za slušalice – TexasInstruments TPA6120A2 (600ohma). EMI tehnologija za izolaciju te unaprijeđeni NEC/TOKIN UC2 audio relej, štite električni krug od preopterećenja, a smanjuju i tzv. „pucketanje“.
Ploča donosi i podršku za Bluetooth v4.0, Gigabit LAN putem Intelovog kontrolera, ima šest SATA 6Gbps i dva eSATA 6Gbps priključka, zatim osam USB 3.0 i deset USB 2.0 priključaka, te dual BIOS. Kao i uvek donosi vrlo izdašan softverski paket koji između ostalog donosi i ROG RAMDisk tehnologiju. Uz ploču dolazi i besplatna kopija igre Assassin’sCreed IV: BlackFlag.
Eksluzivni komad opreme je i OC Panel poznat s primjerice Maximus VI Extreme ploče. Reč je o pomoćnom overclockerskom alatu kojeg uz pomoć posebnog kabela spajamo na ploču, a za dodatno napajanje i na jedan SATA Power konektor. OC Panel možemo koristiti u dvostrukoj ulozi.

Ekskluzivna i skupa

Kao overclocking alat ili kao uređaj za nadzor temperatura, brzine vrtnje ventilatora, automatski OC itd. OC Panel se sastoji od 2.6 “ LCM displeja, EXTREME/NORMAL mode prekidača, i skupine prekidača koju koristimo u Extreme načinu rada. Normal način rada koristimo kada je OC Panel namijenjen upotrebi unutar 5.25” adaptera kojeg smeštamo u kućište. Tada ima funkcije automatskog overclockinga putem CPU Level Up OC tipke (dve razine), mogućnost kontrole brzine vrtnje ventilatora uz pomoć FanSpeed tipke,te mogućnost gašenja ili uključivanja LCM pozadinskog osvetljenja. Extreme način rada Asus preporučuje za Subzero overclocking, ali ga se zapravo može koristiti i prilikom “običnog” vazdušnog ili vodenog on-the-fly overclockinga. Od naprednih funkcija ima VGA Hotwire, Subzero Sense portove, Slow Mode i Pause prekidače, VGA SMB header, ProbeIt mjerne točke napona i četiri 4-pinska konektora za dodatne ventilatore koji naravno uvijek dobro dođu.
UEFI panel je dobro poznato od ranije i ovaj put je odrađeno bez mane. Svaki pravi overclocker će jednostavno uživati u mnoštvu opcija koje mu ono nudi. Ova je ploča pravo „oružje“ za overclocking i vazdusno ili vodeno hlađenje ne može ni započeti iskorištavati njene pune potencijale. Mi smo isprobali kako se ponaša sa našim i7-3960X procesorom na 5 GHz i sve je apsolutno stabilno radilo.