Asus predstavio grafičku karticu HD7970 – najhladniju i najtišu

26. 06. 2014 | uredio | hardware

Jun

HD 7970 DirecCU II TOP je model grafičke kartice dizajniran u Asus-u, dolazi sa neverovatnih 1000 MHz za GPU, nudi 12-faznu naponsku jedinicu DIGI+ VRM i mogućnost povezivanja čak šest monitora uz tehnologiju AMD Eyefinity, i to samo sa jedne grafičke kartice.
Kako su se na tržištu pojavile prve grafičke kartice sa novim AMD-ovim „Tahiti“ 28-nm GPU-om, tako je Asus predstavio model oznake HD7970 DirectCU II TOP koji je fabrički overklokovan. Pomenuti model hlađen je ekskluzivnim DirectCU II hlađenjem koje koristi šest bakarnih cevi i dva velika ventilatora zadužena za odnošenje toplote. Asus-ova 12-fazna tehnologija napajanja DIGI+ VRM unapređena je materijalom izrađenim od specijalnih legura, koji doprinosi uštedi energije, preciznosti i daleko manjem zagrevanju. Pun potencijal ovog modela moguće je iskoristiti uz pomoć unapređenog „GPU Tweak“ softvera i uz pomoć tehnologije „VGA Hotwire hardware overvolting“. Uz sve to, ovaj model je u mogućnosti je da obezbedi sliku na čak šest monitora koristeći tehnologiju AMD Eyefinity 6.

Overklokovana na 1000 MHz ― 75 MHz više nego referentan model

Asus HD 7970 DirectCU II TOP dolazi sa fabrički „tjunovanim“ GPU-om koji radi na 1000 MHz, što je za 75 MHz više od referentnog modela. Ovo povećanje ima uticaja na krajnji ishod performansi, pogotovo pri iskorišćenju 3 GB GDDR5 video memorije. Svako dalje povećanje GPU kloka pomoći će boljem iskorišćenju 384-bitne magistrale kroz PCI Express 3.0 koji omogućava dva puta veću propusnu moć u poređenju na rešenja sa PCI Express 2.0.

DirectCU II vodi nas do najtiše i najhladnije HD7950 grafičke kartice

Kako sa dolaskom novih modela grafičkih kartica dolaze sve unapređenija rešenja termalnih DirectCU tehnologija, tako se i ovaj model može pohvaliti najboljim rešenjem do sad. Novi dizajn dolazi sa šest bakarnih toplotnih cevi koje su u direktnom kontaktu da GPU-om, sa dodatnih 20% prostora za disipaciju u poređenju na bilo koju prethodnu verziju. S druge strane, i hlađenje je poboljšano za čak 20% u poređenju na referentni dizajn, pomažući grafičkoj kartici da obezbedi stabilnost i pouzdanost u radu, pogotovo kad je overklokovana. Kako je ovaj model dosta hladniji od referentnog, dva ventilatora mogu da rade na nižem broju obrtaja, čime se obezbeđuje samo 14 dB buke – okruženje pogodno za gejmere koji žele da uživaju u zvučnim efektima svoje najnovije igre, bez spoljašnjih uticaja.

Prva grafička kartica sa 12-faznom digitalnom naponskom jedinicom DIGI+ VRM izrađenom od super legura

Asus je iskoristio dobro projektovanu naponsku jedinicu svojim matičnih ploča, te je HD7970 DirectCU II TOP prva grafička kartica koja koristi DIGI+ VRM. Pomenuta naponska jedinica ima masivno 12-fazno napajanje koje koristi digitalnu regulaciju napona, čiji je zadatak povećanje efikasnosti, veće mogućnosti promene napona uz elemente povećanja stabilnosti i dužeg radnog veka. Grafička kartica sa super legurama pomenutih elemenata donosi veće performanse od referentnog modela, duže će da traje, i u startu nudi više krajnjem korisniku.

amd-radeon-hd-7970

Jednostavno DIY overklokovanje uz pomoć tehnologije VGA Hotwire

Jedna od veoma bitnih tehnologija za overklokere koja je u početku bila ekskluzivna samo za ROG ploče, kao što je Rampage IV Extreme, nosi naziv VGA Hotwire i ima merne i regulatorske tačke na štampanoj ploči. Naponi jezgara, memorije, PLL-a mogu biti promenjeni na hardverskom nivou, što dodatno otvara prostor za nove overklokerske mogućnost

Intuitivni tjuning uz pomoć alata GPU Tweak

Korisnici koji preferiraju korišćenje alata za poboljšanje performansi imaće priliku da uz Asus GPU Tweak suite promene veliki broj parametara, od koji je najbitnije spomenuti promenu kloka GPU-a, promenu kloka memorije, napone i promenu broja obrtaja ventilatora. GPU Tweak može da kontroliše četiri kartice u isto vreme, koristeći tehnologiju AMD CrossFireX. Promena kloka, napona memorije i GPU-a moguća je i u sinhronizovanom režimu, te kao pride postoji opcija prebacivanja između 2D i 3D režima zarad što boljih 3D Benchmark rezultata. Na taj način korisnik dobija preciznije rezultate testiranja i veće vrednosti rezultata na, recimo, takmičenjima usko povezanim sa 3D Benchmark testovima. GPU Tweak nudi automatsko nadogradnju BIOS-a i drajvera, kako bi bili u korak sa novim gejmerskim naslovima. Asus je takođe uz pomoć Techpowerup-a integrisao GPU-Z u GPU Tweak nudeći na taj način još preciznije nadgledanje podataka i praćenje stanja osnovnih elemenata.

Prva grafička kartica koja ima četiri DisplayPort-a za šest monitora vezanih uz pomoć tehnologije AMD Eyefinity

Hardverski sklop grafičke kartice HD7970 DirectCU II TOP dozvoljava povezivanje šest monitora preko dva DVI i četiri DisplayPort konektora, čime se omogućuje HD/4K rezolucija bez upotrebe dodatnih adaptera. Efikasnost snage novog 28-nm GPU-a omogućava bolji izgled čak i na ekstremno velikim ekranima.