Intel Core i7 5960X

24. 11. 2014 | uredio | hardware

Nov

Nakon četiri godine Intel je konačno odlučio da osveži svoju platformu namenjenu najzahtevnijim korisnicima. Uporedno s tim predstavljeni su i najnoviji Haswell E procesori koji po prvi puta poseduju osam jezgri i očekivano donose dosada nezabeleženu razinu performansi
Intel je konačno nakon četiri godine u zasluženu penziju poslao high end platforme Sandy Bridge-E i Ivy-Bridge-E koje su počivale na X79 pločama. Nedavno su tako predstavili nove Haswell E i novu platformu za njih. Preskočili su jednu generaciju chipseta, pa se novi sada zove X99. Ovo je prva platforma koja donosi podršku za posve novu DDR4 memoriju, ali i prva platforma koja donosi desktop procesor sa osam fizičkih, odnosno šesnaest jezgri uključujući HyperThreading, a reč je o modelu Core i7-5960X.

Osamjezgreno čudovište

Ovoga puta testiramo novu perjanicu Intelove ponude procesora sa osam fizičkih jezgri i šesnaest logičkih, koje rade na osnovnom taktu od okruglih 3 GHz. U osnovi je reč o kombinaciji Ivy Bridge i Haswell arhitekture, gde je iz cele priče izbačena integrisana grafika, a njeno mesto su zamenile dodatne četiri jezgre, te ogromna deljena L3 priručna memorija od 20 MB. Procesor je napravljen u 22 nm proizvodnom procesu sa tehnologijom tranzistora Tri-Gate 3D prvi put predstavljenom kod Ivy Bridge serije.
Za razliku od Ivy Bridge E modela (i7-4960X), čija je jezgra imala 257 kvadratnih milimetara (15 x 17.1 mm), sa ukupno 1.86 milijarde tranzistora, novi Haswell-E ima površinu od čak 366 kvadratnih milimetara (17.6 x 20.2 mm) te čak 2.6 milijardi tranzistora. Reč je dakle o velikom procesoru, koji je kompatibilan s novim socketom LGA2011-V3.
Uz najviše pozicioniran i7-5960X, Intel će na tržište po običaju izbaciti još dva modela – 5930K i 5820K. Oba imaju šest fizičkih jezgri i oba imaju po 15MB L3 memorije. Sva tri modela imaju TDP od 140 vata, podržavaju četiri kanala DDR4 memorije, a najjači i srednji model imaju po 40 PCIe stazica, dok najslabiji ima nešto manje 28. U odnosu na Ivy Bridge E procesore, novi imaju više jezgri, više priručne memorije, podršku za DDR4 memoriju, veći broj SATA priključaka i podršku tehnologiju Thunderbolt. TDP je porastao na 140 vata, a dodana je i mogućnost overclockiranja uz pomoć BCLK-a, kao i kod ostatka Haswell društva.

Sirova snaga

U svakom slučaju i7-5960X još impresivnije deluje od i7-4960X kada ih uporedimo jedan uz drugog, čemu je doprinelo povećanje IHS-a. Broj pinova je ostao isti, procesor ih naseda na ukupno 2011 uz poneke izmene u rasporedu s ovom V3 verzijom ležišta, koja nije kompatibilna s ranijim LGA2011 procesorima, kao što ni novi procesori nisu kompatibilni sa starom X79 platformom. Procesor na ležište pričvršćujemo na isti način uz dve poluge kao i kod starijih modela, no zbog drugačije dizajniranog “poklopca” sada je potrebna veća sila za pričvršćivanje, pa to korisnike koji će sami sklapati svoju konfiguraciju ne treba začuditi.
Intelov i7-5960X ima osam fizičkih jezgri s podrškom sa Hyper Threading koji omogućuje šesnaest logičkih. Osnovni mu je takt 3 GHz, uz maksimalni Turbo takt od 3,5 GHz pri naponu od malo iznad 1V (1.07V). Arhitektura priručne memorije nam govori o 8x 32KB (8-way) podatkovne i isto toliko instrukcijske L1 te 8x 256KB (8-way) L2 memorije. Na kraju dolazi 20MB (20-way) deljive L3 memorije. Osnovni BCLK takt je 100 MHz, uz množitelje koji u standardnom načinu rada rade od 12 do 33x (35x), a zapravo su u potpunosti otključani pa korisnik može sam odrediti koji će koristiti prilikom npr. overclockinga. Za overclocking možemo koristiti BCLK, i to uz predodređene “strap” vrednosti (125, 167 i 250MHz), ali i ručno. Procesor podržava AES, AVX, AVX2 i MA3 instrukcije.
Intel-Core-i7-5960X

X99 za Haswell E

Uz nove procesore stiže i novi chipset koji je po Intelovim rečima kreiran tako da pruži maksimum ekstremnim igračima, entuzijastima, overclockerima i svima onima koji stvaraju bogate digitalne sadržaje. Procesori donose do 40 PCIe 3.0 stazica za multi GPU konfiguracije s podrškom za 2×16 te 1×8 ili čak 5×8 konfiguracije. Komunikacija s chipsetom se odvija putem DMI 2.0 x4 linka brzine 20 Gbps.
Sam chipset podržava 14 USB priključaka u kombinaciji 6x USB3.0 + 8x USB2.0 s podrškom za Dual EHCI i USB POrt Disable tehnologijama, a komunikacija s njima se odvija putem 5 Gbps linka. Novost je povećanje podrške za SATA priključke sa šest na deset što je bilo nužno zbog SATA Express standarda, a na to se veže i Rapid Storage tehnologija u 13.1 verziji. Chipset podržava i ME 9.1 Firmware i BIOS standard, te naravno poznati Extreme Tuning utility.
Ploča na kojoj smo testirali novi procesor je Asusova X99 Deluxe. Vrlo zanimljivog je dizajna, a od ove serije je uvedena i plastična zaštitu za zadnji I/O panel te audio jedinicu. Zaštita je elegantne bele boje, koja se nastavlja i na VRM hladnjaku, te na PCH hladnjaku. Na ploči se nalaze ukupno četiri aluminijska bloka, koji su u parove povezani toplovodnim cevima. Veći hladnjaci se nalaze na VRM-u – jedan iznad CPU ležišta a drugi levo od DIMM modula i desno od I/O panela, dok su manji na PCH-u te ispod CPU ležišta. Ploča je napravljena vrlo kvalitetno, s najboljim komponentama, a raspored komponenata je takođe vrlo dobar, s obzirom da je reč o vrlo kompleksnoj ploči. Ipak, vidimo kako je inženjerima na kraju ponestalo mesta pa su M.2 slot morali izdvojiti s ploče na zasebnu karticu.

Najnaprednija platforma

S obzirom da je reč o ploči klasičnog ATX formata (30.5 x 24.4cm) i vrlo velikih tehničkih mogućnosti i bogate opreme slobodnog mesta na njoj baš i nema puno. Unatoč plastičnoj zaštiti oko ležišta za procesor ima dovoljno mesta za sve tipove hladnjaka. Kada smo kod CPU ležišta recimo da je ASUS ovde iskoristio mogućnost dodavanja dodatnih CPU pinova koji osiguravaju stabilnije napajanje procesora i povećavaju propusnost komunikacije s DDR4 memorijom.
Ploča je bogata kontrolerima pa ima dva Intelova Gigabitna LAN čipa, te odvojenu Audio jedinicu na svom zasebnom PCB “ostrvu” koju kontrolise Realtekov ALC1150 kontroler. Kako to kod modernih ploča to na Deluxe-ici se nalaze samo PCIe slotovi. Pet ih je dužine x16 (prvi i treći su i električno x16 konfigurisani dok su ostali x8) i jedan dužine x4. Kombinacije s grafičkim karticama su razne, a podržane u i 3-way SLI te CrossFire kombinacije.
X99 Deluxe ploča je na vrlo visokoj tehnološkoj razini, donosi mnoštvo opreme i mogućnosti uz odličnu kvalitetu izrade, tako poslovičnu za high-end proizvode iz Asusa. Veliki broj USB i SATA priključaka jamči joj nadogradivost, uz SATA Express i M.2 ima i dobru podlogu za budućnost, a dual LAN, vrlo dobra Audio jedinica i sva ostala oprema čine ju vrlo primamljivom. Overclocking mogućnosti su joj na visokoj razini, i s ovim se najjačim procesorom nije puno namučila. S cenom od oko 340 eura na evropskom tržištu nije jeftina, no ipak je reč o moćnoj high-end ploči.

Konačno DDR4!

S izlaskom ove nove Intelove Haswell-E arhitekture na tržište je stigao i novi DDR4 standard radne memorije. Reč je o najnovijoj verziji SDRAM-a (sinhronoj dinamičkoj memoriji s nasumičnim pristupom), koja radi u Double Data stopi/brzini (DDR) četvrte generacije.
Glavne značajke nove memorije su povećana gustoća po modulu (duplo povećanje u odnosu na DDR3), viša propusnost od 1600 do 3200 Mbps te niži radni naponi od 1.2 do 1.5V. Za razliku od DDR3 memorije DDR4 ima šesnaest internih “bankova”, s do 8 “rankova” po jednom modulu, a uvedeni su i novi protokoli Dodan je paritet na komandno/adresnoj liniji, zatim Cyclic redundancy check na podatkovnoj liniji, pa Data bus inversion kao kod GDDR4 memorije, te je dodana mogućnost nezavisnog programiranja individualnih DRAM čipova na DIMM modulu kako bi se osigurala bolja kontrola on-die terminacije (ujednačavanje impedancije signala).
Promenjen je i pin-count, pa DDR4 DIMM moduli dolaze u istoj dužini kao i DDR3, samo imaju 288 pinova, a “zarez” je na drugom mestu, kako ne bi došlo do pogrešnog umetanja memorije. Za prvi test nove X99 platforme, procesora i memorije koristili smo G.Skillov kit iz nove Ripjaws 4 serije.
Ovaj četverokanalni 16 GB (4 x 4 GB) kit nosi naziv F4-2666C15Q-16GRR. Reč je dakle o DDR4 memoriji brzine 2666MHz (PC4-21300), u čijem su XMP profilu zapisane latence 15 (CAS), 15 (RAS to CAS), 15 (RAS Precharge), 35 (tRAS) i 50 (tRC), pri naponu od 1.2V. Konzervativniji JEDEC profil govori o brzini od 2133 MHz i latencijama 18-15-15-36-50.

Novi kralj performansi

Performanse i7-5960X procesora su na vrlo visokoj razini u svim onim višenitnim aplikacijama, tj. programima koji znaju iskoristiti njegovih 8 fizičkih (16 logičkih) jezgri. Memorijska propusnost je izvrsna, a i veliki broj SATA priključaka omogućuje razne kombinacije s brzim SSD-ima. Uz to, ploče oomogućavaju korištenje i s do četiri grafičke kartice, pa je ovo i gaming i profesionalna platforma, koju će naravno voleti i overclockeri zbog izvrsnog potencijala.
I tako smo konačno nakon četiri godine dočekali smenu generacija i X79 može zasluženo otići u ropotarnicu istoriju. Haswell-E platforma je vrlo moderna, a tehnološki prati slabiju Z97 platformu uz dodatak više SATA portova koji će značiti velike mogućnosti kombinovanja i povećavanja skladišnog prostora. Haswell-E procesori nisu doneli veliki pomak u IPC performansama u odnosu na stariju generaciju, no ovaj najjači i7-5960X procesor ima te dve jezgre više koje svakako odlično dođu u svim onim aplikacijama koje to znaju iskoristiti. Na svu sreću, takvih je u profesionalnoj upotrebi mnoštvo i ovo je prava platforma za izradu digitalnog sadržaja bilo koje vrste. S ovom je platformom konačno tu i DDR4 memorija koja donosi niže radne napone te veću propusnost. Sve u svemu, i7-5960X je odličan procesor, koji ipak nije za svakoga zbog visoke preporučene cene. Uz to, X99 platforma je donela mnogo novih ploča glavnih svetskih proizvođača, pa kupci imaju izvrstan izbor.