Intel SSD 730 240 / 480 GB

11. 07. 2014 | uredio | hardware

Jul

Već duže vreme Intel svoje klijentske SSD-ove bazira na kontrolerima drugih proizvođača, ponajpre na LSI-jevu SandForceu. Premda mu je dana sloboda razvoja lične upravljačke logike ovih kontrolera (firmware), ali i činjenicom da raspolaže vlastitim NAND čipovima, s vremenom se izgubila njegova dominantnost kao jednog od najuticajnih imena u ovom segmentu tržišta.

Napokon novi kontroler

Glavni fokus Intela odavno je usmeren na enterprise segment koji je za ovog proizvođača primamljiviji i profitabilniji. Tako su Intelovi klijentski SSD-ovi s vremenom postali slični velikom broju modela drugih proizvođača koji svoje uređaje temelje na spomenutoj konfiguraciji.
No nedavno je ovaj gigant predstavio svoju novu seriju za standardne korisnike nazvanu SSD 730 koja nakon dužeg vremena ponovno oživljava Intelov duh kao samostalnog proizvođača, ne samo na serverskom nego i na klijentskom tržištu. I ne samo to, nova serija ujedno postaje i najviša klasa SSD-ova za klijentsko tržište, a pritom je posebno prilagođena za najzahtevnije korisnike i entuzijaste s posebnim fokusom na pouzdanost i izdržljivost.
Za zahtevne je korisnike nova serija posebno zanimljiva iz razloga što ponuđeni modeli koriste mnoge serverske tehnologije koje su prisutne u njihovim enterprise modelima, a koje istovremeno garantuju veću pouzdanost, izdržljivost i odlične performanse na što ukazuje i garancija u trajanju od pet godina.
Serija 730 se temeljiti na trećoj generaciji Intelovih kontrolera koji dolaze iz njihove lične radionice i istovremeno predstavlja prve samostalno razvijene modele još od serije SSD 320. Zapravo, reč je o donekle modifikovanoj platformi DC S3500 i S3700 enterprise serija koje su u ovom slučaju posebno prilagođene za klijentski segment. Trenutačno su dostupna samo dva modela i to u kapacitetima od 240 i 480 gigabajta, dok bi u skorijoj budućnosti mogli videti i model još većeg kapaciteta.

Intel-SSD-730-Series-480-GB

Sigurnost na prvom mjestu

No SSD 730 nisu tek rebrandirani uređaji, pre svega jer kontroler i NAND čipovi rade na osetno višem taktu kako bi se postigle što bolje performanse koje za klijentsko tržište znače puno više nego za serverski segment. Čak su i NAND čipovi MLC-HET kakvi se koriste u S3700 modelima. Ali reč je o novim 128-gigabitnim NAND paketima izrađenim u 20 nm tehnologiji.
Kontroler je isti kao i kod S3500 i S3700 serija, dakle 8-kanalni dizajn, s time da mu radni takt iznosi 600 MHz, a ne 400 MHz kao što je to slučaj kod serverskih modela. Također, memorijski čipovi rade na 100 MHz umesto 83 MHz zahvaljujući čemu je propusnost svakog kanala povećana sa 166 MB/s na maksimalnih 200 MB/s kako bi performanse diskova bile na što višoj razini. I jedan i drugi koriste cache memoriju koja kod oba modela iznosi impresivnih 1204 MB.
Ono po čemu su ovi SSD-ovi posebno zanimljivi je zaštita od gubitka podataka prilikom nestanka električne energije, što se naročito odnosi na podatke koji su trenutačno pohranjeni u cacheu. Za ovu su zaštitu predviđena dva kondenzatora kapaciteta od 47 μF i naponom od 35 V koji u slučaju nestanka struje pružaju dovoljno energije da se svi podaci prebace iz cache u NAND memoriju.

Brzi i rastrošni

No tehnologija koja je dizajnirana za 24-satni rad bez isključivanja te spomenuti kondenzatori su dosta uticali na potrošnju energije koja je deklarisana na 1,5 vata u stanju mirovanja i 5 vata pod opterećenjem, što su poprilično visoke brojke. Diskovi se čak napajaju sa 12 voltne grane kao i 3,5 inčni tvrdi diskovi. Zbog ovakve karakteristike SSD 730 serija nije baš optimalna za korištenje u prenosnim računarima nego je više fokusirana na desktop segment.
Što se performansi tiče serija 730 se pokazala više nego solidnom, što se naročito odnosi na 480 GB model i na razinu I/O performansi koje su u stanju pružiti. Brzina čitanja obaju modela je gotovo podjednaka u svim bitnim parametrima.
Maksimum koji dosežu se kreće oko 528 MB/s i 517 MB/s, dok su prosečne brzine neznatno lošije. No veća razlika se pokazala u brzini pisanja koja je osetno slabija kod 240 GB modela što je direktna posledica korištenja 128-bitnih NAND čipova (8 naspram 16 NAND paketa kod 480 GB modela). Dok se 480 GB model može pohvaliti brzinom i od 500 MB/s za pisanje, 240 GB model postiže „skromnih“ 300 MB/s. Međutim, Intel kod serije SSD 730 nije bacio karte na obaranje brzinskih rekorda, nego naglašava na sigurnost i pouzdanost podataka na čije smo pojedinosti ranije ukazali. Ali bitno je naglasiti kako se oba diska odlično snalaze u radu s malim datotekama od kojih dosta ovisi fluidnost operativnog sistemaa i slično. Međutim, sve što smo spomenuli ima i svoju visoku cenu.