Samsung Galaxy Tab 3 8.0″

23. 08. 2013 | uredio | hardware

Aug

Dizajn i karakteristike

Galaxy Tab 3 8” izgleda kao komično veliki Galaxy S4 – ima istu plastičnu konstrukciju, poliranu završnu obradu i imitaciju metalnih delova oko upadljivo slične siluete. Na sreću, Tab 3 8” takodjer imitira S4 sa tankim dimenzijama mereći 8.26 x 4.87 x 0.28 inča (HWD) i težinom od 310 grama. Tako da je u skladu sa iPad minijem (0.28 inča tanak i 310 grama težak) tanji i lakši od 7.8 x 4.7 x 0.4 inča, 340 grama teškog Nexusa 7. Ovaj tablet je izuzetno udoban za držanje , uprkos većem displeju od većine Android konkurenata.
8 – inčni , LCD displej rezolucije 1280 sa 800 piksela je odličan . To je oštrije nego iPad mini, izgleda svetlije kad se porede jedan pored drugog i i ima vrlo jak kontrast. Kontrast nije baš jak kao kod Samsungovih OLED displeja, ali možete dobiti ovde daleko precizniji prikaz boja . Ispod ekrana je fizičko Home dugme okruženo kapacitivnim Menu i Back tasterima. Duž leve ivice je krilce koje pokriva slot za micro SD karticu , dok su sa suprotne strane smešteni tasteri za pojačanje zvuka i Power taster , kao i IR emiter za daljinsku kontrolu funkcija . Duž donje ivice su rešetke za dva zvučnika i na sreću, micro USB port umesto starijeg Samsung-ov port .
Ovo je Wi-Fi tablet koji povezuje 802.11b/g/n mreže kako na 2.4GHz tako i na 5GHz frekvencijama. Nije bilo problema sa povezivanjem više rutera u našoj laboratoriji , gde su mnogi tableti imali slab signal dok je Tab3 8.0 dosledno držao jaku vezu.Također postoji Bluetooth 4.0 i satelitski GPS, ali ne i NFC.

Samsung_Galaxy_Tab-3

Performanse i android

Galaxy Tab 3 8.0” nije brzi demon kao njegov rođak Note 8.0“, ali uspešno završava posao. Tab 3 dobija snagu od Samsungovog dual core 1.5Ghz Exynos 4212 procesora, GPU Mali 400 i 1.5GB RAM-a. Prema benchmark testovima, Tab 3 8.0 je nešto stidljiviji u brojkama nego Nexus 7, ali je našao plodno tle u grafičkim testovima , nadmašujući zastareli Tegra 3 pogon tablet. Anegdotski , Tab 3 8.0 osećao se veoma glatkim u radu, da li je u pitanju bilo listanje kroz gusto smeštene Homescreens ili prebacivanje između pokrenutih aplikacija ili prelistavanjem različitih sajtova . Bilo je povremenih štucanja i zaostajanje prilikom otvaranja više resursa zahtevnih aplikacija, ali to je slučaj sa skoro svakim Android tabletom. Moja najveća zamerka ovde je nešto izbirljiviji touch ulaz. Tanki okviri su odlični za držanje tableta, ali reagovanje na dodir, koje radi tako dobro na Note 8.0” ovde izgleda manje efikasno. Primetno je da kod slučajnih dodira yumira umesto da skroluje i druga neslaganja kada se ne vodi računa o položaju ruku.
U testu baterije kad je tablet puštao video sa osvetlenjem ekrana postavljenim na maksimum i uključenim Wi-Fi , baterija na Tab 3 8.0” trajala je 6 sati i 48 minuta. To je blizu kao kod Kindle Fire HD -a sa 7 sati , ali pada znatno ispod Neksusa 7 sa 10 sati i 50 minuta na istom testu . Trajanje baterije ne bi trebalo da bude problem , ali to ovde nije jača strana .
Učinak kamere je prilično jednostavan – dobijate isto bez sjaja sa 5 megapixelnom kamerom sa zadnje strane i 1.3 megapixelnom kamerom sa prednje strane koje se nalaze na tabletu Note 8.0”. Slike izgledaju ravno i bez finijih detalja bez obzira na uslove osvetljenja. Ekspozicija je problem za fotografije i video, pošto Tab 3 8.0” teži da preeksponira scene . Video dobijen na 720 pixela izgleda dosta osrednje, a prilično loše u uslovima slabog osvetljenja. Prednja kamera je upotrebljiva za video ćaskanja i to je sve za što bih preporučio da je koristite.
Tablet 3 8.0” koristi najnoviji 4.2.2 Jelly Bean koji već podupire mnoge tablete koji su zaglavljeni na 4.1.2. Samsung je nemilosrdan kada je reč o njegovom spoljnem izgledu Androida TouchViz, ali dok perfekcionisti žale, izmene predstavljaju prepreku, što je za mnoge veoma korisno. Dobijate uobičajenu grupu unapred očitanih aplikacija i Samsung tie-ins. Ovo uključuje Samsungov servis za ćaskanje, Samsungove aplikacije, igre i muzičku prodavnicu, grupnoa igranjej i Samsungov link za razmenu između Samsung uređaja, S planer, S prevodilac i razne druge aplikacije i usluge .
Velika podrška koju ima Note nedostaje, ali i dalje postoji veliki broj korisnih modifikacija za sam Android. Dobijate funkcije kao što su Samsung Smart Stay koji drži displej upaljenim kada ga gledate i glasovne komande za lako pauziranje videa ili odlaganje alarma. Čak je i odlična podrška multitasking Multi Window, što vam omogućava da pokrenete dve aplikacije rame uz rame u screen split modu. Nije svaka aplikacija podržana , ali je dobar izbor Samsungovih aplikacija i Google aplikacije kao što su Chrome i Gmail čine ovo prilično korisnom funkcijom .

Multimedija i zaključci

Samsung je uradio dobar posao sa multimedijalnom podrškom i mogućnostmai za svoje Galaxy tablet. Za video, Tab 3 8.0” podržava MP4, H.264 , DivKs, KsviD, VMV datoteke i do 1080p rezolucije. Za audio dobijate MP3, AAC, FLAC, OGG , VAV i VMA podršku . Takođe možete dobiti sliku u ”ogledalu’’ pomoću DLNA uz podržane HD televizore ili koristiti MHL adapter za povezivanje Tab 3 8.0” HDMI kablom .
IR predajnici postaju norma za Galaxz uređaje, a Tab 3 8.0” koristi iste karakteristike daljinskog upravljanja kao i one koje se mogu naći na Note 8.0”. Možete da koristite preinstaliranu WatchON aplikaciju od Samsunga ili Pil Smart Remote aplikaciju da pregledate lokalni listing TV kanala i kontrolišete različitih uređaja za kućnu zabavu od HDTV-a do kompleta top kanala. Obe aplikacije rade u provedenim testovima, ali ne mogu se unapred zakazati snimanja za DVR complete.
Galaxy Tab 3 8.0” pruža dosta, od tankog i laganog dizajna do multitaskinga na ugrađene funkcije daljinskog upravljača . Ali, to je neverovatno zaboraviti. Njegova cena je znatno veća nego Android konkurenata poput Neksusa 7 , a samo malo previše blizu iPad miniju sa aplikacijama koje dolaze sa iOS. Nekima će se Tab 3 8.0 činiti apsolutno perfektnim po ceni za ono čto nudi dok će neko sići stepenicu niže i kupiti Nexus 7 ili stepenicu više sa iPad minijem.