Intel: Apple mora i dalje koristiti naše procesore

11. 02. 2015 | uredio | hardware

Feb

Kada je Steve Jobs 2005. godine dao istorijskuu izjavu u kojoj je rekao da će Apple početi koristiti Intelove procesore u Mac računarima, to je mnogim Macovcima predstavljalo veliki šok. Nakon toga, Apple je svoj razvoj i proizvodnju procesora u potpunosti posvetio mobilnom tržištu, pa od 2010. godine, svaki iPhone, iPad i iPod touch koristi njegov SoC koji je dizajniran na ARM arhitekturi. Kao što verovatno znate, ti procesori se proizvode u Samsungu i TSMC-u (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), ali čitav dizajn čipova je Appleov.

Intel-Apple-mora-i-dalje-koristiti-nase-procesore

Obzirom da su Appleovi mobilni procesori postojali sve bolji i jači, u poslednje vreme su krenule glasine da će Apple napraviti novi zaokret i početi ponovo proizvoditi vlastite CPU-e za Mac računare, no šef financija Intela (CFO) Stacy Smith, u razgovoru za Business Insider je to demantovao izjavom u kojoj je rekao “Intel još uvek vodi u industriji procesorske snage, pa bi Apple odbacivanjem njegovih procesora učinio Macove znatno sporije od konkurentskih rešenja (čitaj PC-a)”.
Pored toga Smith je rekao da se Intelova premoć na tržištu procesora i dalje povećava, a saradnja s Appleom se produbljuje, te je ujedno uporedio Apple i Intel kao dve firme koje na tržište donose vrhunske proizvode.
Verujemo da Smith govori istinu, te da se (barem zasad), Apple neće odreći Intelovih usluga, no nije tajna da ekipa iz Cupertina već duze vreme eksperimentise sa svojim procesorima serije A u računarima poput MacBook Aira, te da bi se uskoro trebao pojaviti 12-inčni ultratanki prenosni racunar koji će raditi na A8X ili A9 procesoru.
Bez obzira na to, Smithova izjava povrđuje da će Intelovi procesori još dugo vremena pogoniti desktop Macove, kao i Pro serije MacBookova, pa bismo sada mogli u potpunosti odbaciti glasine o tome da Apple odustaje od Intela.