Apple predstavio novitete na području softvera

03. 07. 2015 | uredio | software

Jul

Kao što smo već i najavili održan je WWDC skup u San Franciscu na kojem je Apple na veliko oduševljenje mnogih okupljenih predstavio svoje nove proizvode. No, ovog puta se ne radi o hardverskim rešenjima, već onim ‘mekše prirode’ – softverskim. Konferencija se održava svake godine, a na njoj Apple predstavlja novitete koji su nastali od prošle godine. Ovog puta predstavljen je novi OS X sistem koji sada nosi naziv El Capitan, te novi iOS 9 koji ponovo ima puno noviteta koji će zasigurno oduševiti mnoge korisnike Appleovih pametnih uređaja.

apple-logo

Apple uviđa potrebu da pokrene eru veštačke inteligencije pa je stoga na novom sistemu puno pažnje posvećeno upravo tom segmentu. U tu svrhu Apple već unazad nekoliko godina ima Siri kojeg sve više usavršavaju, a u ovoj verziji operativnog sistema dobio je velika poboljšanja. Među ostalim iz Apple-a su napomenuli kako bi novi Siri trebao puno bolje prepoznavati pitanja, ali isto tako i organizovati razne događaje.

Za korisnike iPad uređaja novi iOS posedovaće novu tastaturu koja će biti u mogućnosti pretvoriti se u trackpad kada korisnik počne upotrebljavati dva prsta. Ono što je također velika novost je i uvođenje multitaskinga, a isti će se moći koristiti na verzijama iPad Air 2 pa na dalje. Napredak je postignut i na području pretraživanja gdje je prezentovan novi API koji bi trebao svu istoriju pretraga stvarati anonimnom, što će razveseliti i korisnike i developere.

Za kraj vredi još spomenuti kako su se iz Apple-a pohvalili i novostima na području Apple Pay-a. On je sada podržan na puno više mesta nego što je to bilo pre, pa se tako spominje brojka od čak 250 hiljada trgovina. Također, Apple Pay uskoro će biti dostupan i u Ujedinjenom Kraljevstvu i to u sistemu javnog prevoza, što bi moglo dodatno popularizovati ovakav način plaćanja.