HP Sprout – uređaj budućnosti ili tek puki promašaj?

10. 11. 2014 | uredio | hardware

Nov

Razvoj tehnologije donosi nam sa sobom mnoge inovativne i manje inovativne uređaje. Često ti uređaji postaju stvar budućnosti, no puno je i primera gde neki super koncept odlazi zauvek u istoriju. Razlozi zašto nešto ne zaživi su ponajviše vezani uz ukuse korisnika koji bi ih trebali koristiti, a navedeni uređaji im se ne sviđaju ili ne funkcionisu na način na koji bi to korisnici poželeli.
Mnogi predviđaju 3D tehnologiji veliki uspon, posebno na području modeliranja i printanja stvari i proizvoda. No, dok s jedne strane razvoj 3D printera ide iznimno brzo, čini se kako pomalo zakinut ostaje drugi deo te tehnologije, a to su dizajneri. Naime, do sada na području olakšavanja rada dizajnera nije bilo previše pomaka, pa je stoga novi proizvod iz HP-a prava novost ne samo za dizajnere, već i za ostale kreativce.

hp-sprout

Poznata svetska kompanija HP ovih nam je dana predstavila svoj novi uređaj HP Sprout. Radi se o uređaju koji na jednom mestu spaja nekoliko različitih tehnologija i baš iz tog razloga mogao bi postati omiljena naprava za kreativce. Uređaj kombinuje tehnologiju dodirnog ekrana, projekciju sadržaja i skeniranje 2D ili 3D modela. Sve je objedinjeno u jedan uređaj na način da imamo jedan panel koji projicira sadržaj na podlogu na kojoj korisnici mogu obavljati radove i zadavati uputstva računaru.
Ovo je jedan od najboljih pokušaja integracije ove tri različite tehnologije i svakako će uzdići prašinu na tom području. Pitanje koje se postavlja, da li takav jedan uređaj može zaživeti na tržištu i koja mu je prvobitna namena. Smatramo da je ovaj uređaj posebno namenjen osobama koje dizajniraju i stvaraju različite 2D ili 3D elemente. Integracija tehnologija omogućava korištenje različitih usluga koje tehnologija nudi istovremeno, što do sada nismo imali prilike videti. Iz tog razloga možda postoji deo tržišta koji će biti oduševljen ovim uređajem, a možda je ovo tek početak jednog novog modernog računarstva.